Hyppää pääsisältöön
Kuva
Taipalsaaren naisen tarkistettuun kansallispukuun kuuluva myssy ja pitsi. Kuva: Taito Etelä-Karjala/Kenzi Rinno. Kuva Kenzi Rinno
Pääsisältö

Kansallispukuraadin hyväksymä tarkistettu kansallispuku. Hyväksytty vuonna 2000.

Taipalsaaren naisen kansallispuvun tarkistushanke johti monilla osilla täydennetyn puvun uuteen tulemiseen. Varhaisin tieto taipalsaarelaisesta puvusta on Suomalaisen Kansantanssin Ystävien Kansallispukuja -vihkossa 1915. Tyyni Vahter suunnitteli Taipalsaaren naisen kansallispuvun Helvi Pyysalon kanssa 1950-luvulla. Suunnittelun perustana he käyttivät Kansallismuseoon Taipalsaarelta kerättyä materiaalia. Värilliset piirrokset puvusta teki Alli Touri, jonka käsialaa ovat myös puvun työohjeet ja kaavat. Puku tuli Helmi Vuorelma Oy:n tuotantoon.

Etelä-Karjalan käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen otti tavoitteekseen palauttaa puku taipalsaarelaisen esikuva-aineistonsa mukaiseksi sekä täydentää sitä. Aineistoa oli runsaasti sekä Kansallismuseon että Etelä-Karjalan maakuntamuseon kokoelmissa ja siksi pukua sai tarkistuksen yhteydessä lukuisia vaihtoehtoisia osia.

Kuva
Taipalsaaren naisen tarkistettu kansallispuku. Kuva: Taito Etelä-Karjala/Kenzi Rinno. Kuva Kenzi Rinno

Paita

Paidan kangas on mallipuvussa käsinkudottua pellavapalttinaa. Kookas pääntie on muodoltaan suorakulmio. Sen väljyys on koottu vetopoimuryhmiksi. Kaulus on yksinkertainen, pystyssä pidettävä, reunoistaan päärmätty ja edestä avonainen. Hihat ovat leveät. Suut on vetopoimutettu ja kiinnitysreunoissa on vetopoimuryhmät. Rannekkeet ovat leveät ja tikkipistoilla reunustetut. Nelireikäinen nappi ja napinläpi ovat rannekkeen kiinnitysreunan tuntumassa. Paita on pitkä ja kiiloilla levitetty.

Hame

Hamekangas on kapearaitaista parkkumia, jonka päävärit ovat punainen ja luonnonmusta. Loimi on sinistä pellavaa. Hame on laskostettu.

Esiliinat

Esiliinoja on kaksi, vihreä silkkinen ja valkea palttinainen. Molemmat ovat kookkaita ja laskostettuja.

Tasku

Nelikulmainen, alakulmistaan pyöristetty tasku on leveäsuinen. Taskukangas ja reunuskaitaleet ovat kapearaitaista, punavoittoista parkkumia. Tasku sidotaan vyötäisille kapealla pellavaisella pirtanauhalla.

Liivit

Savolaiseen tapaan liivit ovat väljähköjä, vartaloa myötäileviä. Molemmat ovat parkkumia. Kummassakin on pitkä, runsas laskoskörtti. Vihreävoittoinen liivi on lyhyempi kuin punavaltainen. Molemmissa liiveissä takaosa on körttipainotteinen ja helmaviiva on taaksepäin laskeva. Liivit ovat leveäolkaimisia. Vihreässä liivissä on kiinnittimenä yksi hakaspari, punaisessa liivissä useampi hakaspari pääntiestä vyötäisille.

Kuva
Taipalsaaren naisen tarkistetun kansallispuvun liivi takaa. Kuva: Taito Etelä-Karjala/Kenzi Rinno. Kuva Kenzi Rinno

Röijyt

Röijyjä on kaksi: valkeasta käsinkudotusta paksusta sarasta ja tummansinisestä tehdastekoisesta sarasta valmistetut. Molemmissa on komeat laskoskörtit. Kiinnittiminä ovat nurjalle kiinnitetyt hakaset.

Kuva
Taipalsaaren naisen tarkistettu kansallispuku. Valkoinen sarkaröijy. Kuva: Taito Etelä-Karjala/Kenzi Rinno. Kuva Kenzi Rinno

Päähineet

Pään pukemiseen on useita vaihtoehtoja. Tytöt käyttävät hiusrajaan sidottua punaista silkkinauhaa. Aikuisen naisen päähineitä ovat tanut, joita kansallispukuun on liitetty kolme. Tanun päälle voi pukea silkillä päällystetyn, kovetetun myssyn.

Kuva
Taipalsaaren naisen tarkistettuun kansallispukuun kuuluva myssy ja pitsi. Kuva: Taito Etelä-Karjala/Kenzi Rinno. Kuva Kenzi Rinno

Huivi

Silkkihuivi.

Käsineet

Valkoiset, reikäneuleiset sormikkaat.

Sukat ja jalkineet

Sileäneuleiset punaiset tai valkoiset sukat kesällä, mustat talvella.

Mustat nauhakengät tai avokkaat.

Tilaajayhteisö
Etelä-Karjalan käsi- ja taideteollisuus ry

Valmistumisvuosi
2000

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
FM Leena Stenberg

Lähteet
Suomen kansallispukukeskuksen tutkimusarkisto.

Pukua myy
Taito Etelä-Suomi ry, Etelä-Karjala
Kauppakatu 25, 53100 Lappeenranta
puh. 040 684 9552
[email protected]
www.taitoetelasuomi.fi

Jäikö joku termeistä vieraaksi?
Tutustu kansallispukusanastoomme omalta sivultaan