Hyppää pääsisältöön
Kuva
Yksityiskohta Seiskarin miehen tarkistetun kansallispuvun röijystä ja napituksesta. Kuva Suomen kansallispukukeskus
Pääsisältö

Kansallispukuraadin hyväksymä tarkistettu kansallispuku. Hyväksytty vuonna 1993.

Seiskari on saari Suomenlahdella. Maisteri Tyyni Vahter suunnitteli Seiskarin miehen kansallispuvun ja julkaisi sen kirjassaan Suomalaisia kansallispukuja 1950. Värillinen piirros on taiteilija Alli Tourin käsialaa. Pukua valmisti Helmi Vuorelma Oy.

Seiskari-Seura ry. pyysi kansallispukuneuvostoa tarkistamaan puvun esikuva-aineistoaan vastaavaksi ja täydentämään sen. Pukuun lisättiin pellavatoimikkaiset housut, sarkakauhtana, neulottu päähine, lippalakki, huopalierikko sekä saappaat.

Esikuvat ovat Kansallismuseon kokoelmissa, Seiskari-Seuran sekä yksityisten seiskarilaisten omistuksessa.

Paita

Paidan kangas on tiivistä pellavapalttinaa. Kaulus on pystyssä pidettävä. Pääntietä levittävät kolmiotilkut ja väljyys on koottu vetopoimuttamalla. Olkalaput on kiinnitetty tikkipistoriveillä. Halkion sulkimena on napinläpipari ja nyöri. Halkion pohjukka on vahvistettu laskoksella. Leveiden hihojen kiinnitysreunat on laskostettu. Hihansuissa on päärme ja sen vieressä reikäommelraita.

Housut

Housuja on kahdet: valkeasta paksusta sarasta valmistetut talvikäyttöön, valkeasta pellavatoimikkaasta ommellut kesäkäyttöön. Ne ovat kapealuukkuiset ja sivusaumattomat. Lahkeet ovat polven yli ulottuvat ja suorasuiset. Luukku ja vyötärökaitale suljetaan napeilla, sarkaisissa kannallisilla metallinapeilla, pellavaisissa luusta tehdyilla ja läpiommeltavilla. Sarkahousujen yläosa ulottuu yli vyötärön ja niitä kannattelevat nahkaolkaimet. Sarkaisten housujen etuhalkiot on reunustettu tummansinisellä villalangalla ommelluilla luotospistoilla. Lahkeen sivuissa on halkiot, joissa on pitkät pirtanauhat. Näillä sidotaan lahkeen suut saappaiden tai sukkien sisään sopiviksi.

Liivi

Hipiäliivi on seiskarilainen nimitys liiville. Sen etukappaleiden kangas on puolivillainen ja tiiviiksi ripsiksi kudottu. Raidat ovat liivissä poikittaiset, punavalkoiset. Kaulus on pysty ja pystyraitainen. Liivintaskujen suukaitaleet ovat poikkiraitaiset. Takakappale on ruudullista puuvillapalttinaa. Napitus on kaksirivinen. Napit ovat kannallisia helmiäisnappeja.

Takki

Hihaliivi on takin toinen nimitys seiskarilaisittain. Takin kangas on kapearaitaista parkkumia, jonka väritys on sini-punavoittoinen. Sen kaulus on pysty, napitus yksirivinen. Nappeja on neljä ja ne ovat suuria, kannallisia messinkinappeja.

Takissa on liivintaskut, jotka ovat miehustan langansuuntaan leikatut.

Sarkakauhtana

Paksu, valkoinen sarka on kauhtanan eli viitan materiaali. Viitta on malliltaan karjalainen, sivukiiloin levitetty. Pääntie on reunustettu punaisella veralla. Paikalleen letitettyjä kiinnitysnyörejä on etureunassa kaksi paria.

Vyö

Viitan vyöttämiseen voi käyttää myös komeata, leveätä turkinvyötä, joka on punamusta ja viitelöimällä valmistettu. Vyö on pitkä. Se solmitaan eteen.

Päähineet

Päähineitä on kolme: valkeasta langasta neulottu, kalottimainen nakalakki lierillinen, tinasoljin koristettu luonnonmusta huopahattu. Topattu, tummansinisestä verasta tehty lakki, jonka lippa on päällystetty päältä lakkikankaalla, alapuolelta vihreällä sametilla.

Sukat ja jalkineet

Sukat ovat villaiset ja siniset. Niiden yläreunassa on leveä kirjoneuleraita, jossa on sinisen lisäksi käytetty valkoista. Sukkien nilkkaosassa on nilkkaa muotoileva ja koristava vikkeli.

Värjäämättömästa nahasta tehdyt saappaat tai mustat nauhakengät.

Alasivu

Tilaajayhteisö
Seiskari-Seura ry.

Valmistumisvuosi
1993

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Lehtori Ritva Somerma

Lähteet
Suomen kansallispukukeskuksen tutkimusarkisto.

Pukua myy
Taito Etelä-Suomi ry, Taitokeskus Kouvola, Kouvolankatu 15, Kouvola, 040 5540 057, [email protected]

Jäikö joku termeistä vieraaksi?
Tutustu kansallispukusanastoomme omalta sivultaan