Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kuopion seudun miehen kansallispuvun vyö. Kuva Suomen kansallispukukeskus
Pääsisältö

Kuopion seudun miehen puku on uusi koottu ja tarkistettu kansallispuku. Puku julkaistiin vuonna 1989.

 Kuopion seudun miehen puku oli valmistuessaan ensimmäinen pohjoissavolainen miehen kansallispuku. Museoiden kokoelmissa on niukasti miesten kansanomaiseen pukeutumiseen liittyvää aineistoa Pohjois-Savosta. Pukumallin kokoamisen tukena olivat perukirjatiedot sekä Aadolf Hårdhin maalaus Bönder ifrån Savolax och Kuopio socken 1820-luvulta. Puku on miesten ns. yleismuodin mukainen ja paikallisuus ei ole niin korostunut kuin Kuopion naisen kansallispuvussa.

Kaukosen mukaan Savon ukko sarkahousuissaan tavattiin vielä 1900-luvun alussa Pohjanmaan rannikkokaupunkien markkinoilla. Sarkaa ovat myös kansallispuvun housut sekä miehen takki. Esikuvat puvun osiin löytyivät Kansallismuseon ja Isänmaallisen Seuran kokoelmista.

Kuva
Kuopion seudun miehen tarkistettu kansallispuku. Valkea-punasiniraidallinen liivi ja päässä kairalakki. Kuva Suomen kansallispukukeskus

Paita

Paita on puolipellavaista palttinaa. Malliltaan se on tyypillinen kansanomainen miehen juhlapaita. Kaulus on korkea, pystyssä pidettävä ja huivilla tuettu. Halkio on pitkä ja paljinsoljella suljettu. Hihat ovat leveät, suuhun päin kapenevat, rannekkeettomat.

Koru

Koru on hopeinen paljinsolki, joka on paidan halkion suljin.

Huivi

Silkkinen, kapeaksi taiteltu huivi somistaa pukua ja tukee kaulusta. Mallipuvussa se on tummansininen.

Housut

Puvussa on kahdet pitkät, kapealuukkuiset housut, siniset sarkaiset ja valkeat pellavatoimikkaiset. Sarkaisissa napit ovat kannalliset messinkinapit, pellavatoimikkaisissa housukankaalla päällystetyt. Housujen kanssa voi käyttää olkaimia, joita varten tarvitaan vyötärökaitaleelle lisää nappeja.

Liivi

Liivi on samaa kangasta kuin naisen röijy eli valkeapohjainen, kapeasti punaisella ja sinisellä raidoitettu puolipellavapalttina. Takakappale on vuoripellavaa. Napitus on yksirivinen ja napit liivikankaalla päällystetyt. Liivi on pystykauluksellinen ja liivintaskullinen.

Kuva
Kuopion seudun miehen kansallispuvun röijy ja liivi. Kuva Suomen kansallispukukeskus

Röijy

Röijy on samaa tummansinistä sarkaa kuin housut. Sen napitus on kaksirivinen. Napit ovat kannallisia ja messinkiä. Kaulus on korkea ja pysty. Röijyssä on liivintaskut ja laskoskörtti. Kiilat levittävät helmaa. Hihat ovat käänteelliset. Röijyä ei napiteta.

Kuva
Kuopion seudun miehen tarkistettu kansallispuku. Kuva Suomen kansallispukukeskus

Vyö

Vyö on valmistettu värjäämättömästä nahkasta. Siinä on messinkisolki ja helat.

Kuva
Kuopion seudun miehen kansallispuvun vyö. Kuva Suomen kansallispukukeskus

Päähineet

Verkainen tai sarkainen kairalakki, joka on musta tai tummansininen. Huopasilinteri tai kiiltävälippainen lakki sopivat myös puvun kanssa käytettäviksi.

Sukat ja jalkineet

Sukat ovat mustat ja sileäneuleiset.

Mustat nauhakengät

Alasivu

Tilaajayhteisö
Kuopion Isänmaallinen Seura

Valmistumisvuosi
1989

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
professori Toini-Inkeri Kaukonen

Lähteet
Suomen kansallispukukeskuksen tutkimusarkisto.

Pukua myy
Tällä hetkellä pukua ei ole saatavilla. Lisätietoja Suomen kansallispukukeskuksesta.

Jäikö joku termeistä vieraaksi?
Tutustu kansallispukusanastoomme omalta sivultaan