Hyppää pääsisältöön
Kuva
Hopeinen, kaiverruksin koristettu paljinsolki on Kaukolan naisen kansallispuvun paidan halkion sulkimena. Kuva Suomen kansallispukukeskus
Pääsisältö

Kansallispukuraadin hyväksymä tarkistettu kansallispuku. Hyväksytty vuonna 1990.

Kaukolan naisen kansallispuvun mallin kokosi ja julkaisi professori U.T.Sirelius vihkossaan Suomen kansallispukuja 1921. Pukua tuottaa Helmi Vuorelma Oy.
Vuorelma tilasi pukutarkistuksen 1986, koska kansallispuku oli oleellisesti muuttunut museaaliseen esikuva-aineistoon verrattaessa.

Kuva
Kaukolan naisen tarkistettu kansallispuku mallinuken päällä edestä. Kuva Suomen kansallispukukeskus

Paita

Käkisalmen kihlakunnan tapaan paidassa on pieni, pyöreämuotoinen pääntie ja pitkä halkio. Pääntietä reunustaa kapea kaitale kuten hihansuita. Koristelu on niukkaa ja pienimuotoista: kapeiden kaitaleiden tikkipistot ovat lähes ainoa koriste toisen olan nyytinkipitsiä lukuun ottamatta. Paidassa on kiiloin levitetyt alaset. Ylisosa on koottu erikokoisista kappaleista. Kangas on tiivistä pellava- tai puolipellavaista palttinaa.

Hame

Hame on tummansinistä, lievästi vanutettua villapalttinaa, johon on kudottu vetopoimulangat. Näillä hamekangas vedetään tiheille laskoksille, jotka jäävät kankaaseen lämpö- ja kosteuskäsittelyn jälkeen. Hameen helmassa on punainen palmikko. Tarkistussuunnitelmaan kuuluu myös vetopoimutettu lampaanmusta hame, jonka helmassa on pirtanauha. Tätä ei ole toteutettu mallipuvussa eikä ohjeissa.

Esiliina

Kapeat, valkaisemattomasta pellavalangasta nyplätyt nyytingit koristavat valkoista pellavapalttinaista esiliinaa. Vyötärökaitale on kapea paidan ja rannekkeiden tapaan ja sen päät on taitettu lenkeiksi, joihin solmimisnauha pujotetaan. Esiliinan väljyys on koottu vyötäisille vetopoimuryhmiksi.

Kuva
Kapeat, valkaisemattomasta pellavalangasta nyplätyt nyytingit koristavat Kaukolan naisen puvun valkoista pellavapalttinaista esiliinaa. Kuva Suomen kansallispukukeskus

Liivi

Tummansinisestä, ohuesta sarasta tehty liivi on kooltaan niukka. Se on leveäolkaiminen ja lepää harteilla eikä ole tiiviisti vartalonmukainen. Takakappale on yhtenäinen. Liivissä on sivu- ja olkasaumat. Sulkimena on messinkinen hakaspari, joka on kiinnitetty korvakkeistaan tikkujen avulla. Hakasen puoliskojen alla ovat koristeena punaiset verkatilkut. Liivi on reunustettu punaisella koittanalla eli nyörillä. Etureunoja koristavat nappirivistö sekä punaisesta villalangasta sormeiltu punos, joka muodostaa silmurivin vasempaan reunaan. Pääntietä reunustaa tikkipistoin kiinnitetty säämiskäkaitale. Kaitaleen ja etureunojen kulmissa on molemmin puolin keltainen ja punainen pyöreä tupsu.

Viitta

Kaukolasta on talletettu Kansallismuseon kokoelmiin viittoja. Viitoista yksi pitkä ja yksi lyhyt olivat mukana tarkistuksen kokonaissuunnitelmassa, mutta niitä ei ole toteutettu mallipukuun eikä valmistajan mallistoon.

Päähineet

Tinanastoin koristettu punaverkainen nauhapäähine, säppäli, on tytön päähine. Siitä riippuvat punaiset ja mustat silkkinauhat puoliselkään. Aikuisen naisen kansallispuvun päähine on laskostettu, yhdistävällä reikäompeleella eli ommellulla pitsillä koristettu, valkeasta pellavapalttinasta valmistettu huntu. Se sidotaan päähän rengasmaisen sykerön päälle.

 Koru

Paidan halkion sulkimena on hopeinen, kaiverruksin koristettu paljinsolki. Halkion voi sulkea myös lankasilmuihin sidotulla nyörillä.

Kuva
Hopeinen, kaiverruksin koristettu paljinsolki on Kaukolan naisen kansallispuvun paidan halkion sulkimena. Kuva Suomen kansallispukukeskus

Sukat ja jalkineet

Käsinkudotut, valkoiset pellavasukat tai sileäneuleiset villa- tai puuvillasukat.

Värjäämättömästä nahasta valmistetut jalkineet tai mustat avokkaat tai nauhakengät.

Alasivu

Tilaajayhteisö
Helmi Vuorelma Oy

Valmistumisvuosi
1990

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
työryhmä Leena Hokkanen, Leena Holst, Leena Pursiainen ja Ritva Somerma

Lähteet
Suomen kansallispukukeskuksen tutkimusarkisto.

Pukua myy
Suomen Perinnetekstiilit Oy
Kisällinkatu 5, 2 krs, 15170 Lahti
[email protected]
puh. 046 9228 400  
www.vuorelma.net

Jäikö joku termeistä vieraaksi?
Tutustu kansallispukusanastoomme omalta sivultaan