Hyppää pääsisältöön

19.2.2024

Kuva
Ihmisiä sisätilassa istumassa ja keskustelemassa. Kuva Hanne Laitinen
Jyväskylän kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan mm. lähitalojen tilavarausehdot ja vuokrahinnat 1.3.2024 alkaen. Jyväskylän kaupungin osallisuuspalveluissa toimii 3 lähitaloa: Kortteli Klubi keskustassa, Piippurannan Klubi Kankaalla ja Huhtasuon yhteistoimintapiste Huhtasuolla.

Lähitalojen ensisijaisena tavoitteena on olla asukkaiden kohtaamispaikkoja, jonne kuka tahansa voi tulla ja valita itselleen mielekästä sisältöä eri toimijoiden järjestämästä ohjelmasta. Siten tilat ovat maksuttomia yhdistysten, järjestöjen tai yksittäisten vapaaehtoisten järjestämälle kaikille avoimelle yleishyödyllisen kansalaistoiminnan osalta. Myös kokoustilat ovat maksuttomia yhdistyksille, jos ne tuottavat tilojen käytön vastineeksi avointa ja maksutonta toimintaa lähitalojen asiakkaille. Tilat ovat maksutta käytössä myös muille toimijoille, joissa tilavuokrien vastineeksi tarjotaan lähitalojen asiakkaille avointa ja maksutonta toimintaa.

Kaupunki koordinoi lähitalojen toimintaa, joissa järjestöt, yhdistykset, yhteistyökumppanit ja vapaaehtoiset voivat järjestää asukkaille avointa ja pääsääntöisesti maksutonta toimintaa. Lähitalojen kaikesta toiminnasta noin 83% on vapaaehtoisten tai yhdistysten järjestämää toimintaa. Lähitaloilla järjestetään säännöllisesti muun muassa eri aihepiireistä luentoja, infotilaisuuksia ja keskusteluja, joihin kuka vaan voi ehdottaa aiheita ja osallistua. Lähitalot siirtyivät osallisuuspalveluihin sosiaali- ja terveyspalveluista koronan aikana. Tilat ovat vakiinnuttaneet toimintansa ja niiden suosio on kasvussa. Vuonna 2023 lähitaloilla oli yhteensä 32 589 käyntiä ja kasvua vuoteen 2022 nähden oli noin 45%.

Jotta tilojen käyttöaste pysyy mahdollisimman korkeana, niitä voidaan vuokrata niinä aikoina, jolloin tilat eivät ole varattuina kohtaamistoiminnalle. Vuokraa peritään tilanteissa, joissa toiminta on suljettua ja rajattu tietylle kohdeyleisölle eikä kaikille avoimen toiminnan ehdot täyty.  Tilavarausehdot eivät koske Huhtasuon lähitaloa, jonka tiloista luovutaan 30.6.2024 alkaen.

Kaupunginhallitus tarkensi kokouksessa yksimielisesti päätöstä toteamalla, että tilavarausehdoissa määritellään, ettei tiloja vuokrata tai anneta käyttöön YK:n rotusyrjinnän vastaista sopimusta rikkoviin tilaisuuksiin tai sitä loukkaavien järjestöjen, yhdistysten tai yhteisöjen käyttöön. Toiminnassa on myös huomioitava, että lähitalot ovat ideologisesti ja uskonnollisesti neutraaleja toimijoita. Toiminnan on oltava kaikille turvallista ja syrjimätöntä eikä se saa loukata kenenkään kunniaa. Lähitalojen edustajalla on oikeus olla luovuttamatta hallinnoimiaan tiloja toimintaan, joka on epäeettistä tai muutoin vastoin hyviä tapoja.

Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyi Gradian ja Hippos GP Oy:n varsinaisen yhtiökokouksen asiat esityslistan mukaisesti.

Kaupunginhallituksen kokouksen esityslista

Lisätietoja:

  • Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Caius Forsberg, p. 044 061 1712
  • Jyväskylän kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Meri Lumela, p. 050 554 7167
  • Jyväskylän kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Jari Colliander, p. 040 740 1850
  • Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819

Lähitalot

Asiasanat: