Hyppää pääsisältöön

8.12.2023

Kuva
Kukkulan alue viistoilmakuvassa talvella. Kuva Jyväskylän kaupunki
Jyväskylän seuraavien vuosikymmenien merkittävin kasvuale sijaitsee Kukkulalla. Sairaala Novan rakentamisen myötä tyhjiksi jääneet entisen Keski-Suomen keskussairaalan rakennukset ja maa-alueet muuttuvat tulevaisuudessa monipuoliseksi asumisen, työpaikkojen ja palveluiden kokonaisuudeksi. Alueen kehittymistä ohjataan kaavatyöllä.

Kukkulaksi nimetty Jyväskylän vanha keskussairaalan alue muodostaa tulevaisuudessa sairaala Novan kanssa yhden Keski-Suomen tärkeimmistä palvelu- ja työpaikka-alueista. Alueelle on suunnitteilla uudisrakentamista ja sairaalarakennuksille kehitetään uusia käyttötarkoituksia. Valmistuessaan Kukkulan alueesta muodostuu uusi kaupunginosa useammalle tuhannelle kaupunkilaiselle.

- Lähtökohta uudelle kaupunginosalle on poikkeuksellisen kiinnostava. Uusi Nova sairaala työpaikkoineen ja keskeinen sijainti antavat hyvät lähtökohdat alueen kehittämiseen. Tavoitteena on rakentaa merkittävä ja moderni kaupunginosa, jossa yhdistyvät laadukkaat asumisen vaihtoehdot sekä palvelut ja työpaikat kertoo alueen kehittämisestä vastaavan Jyväskylän Kukkulan Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Marko Huttunen.

Vaiheittaista kehittämistä ja rakentamista

Tällä hetkellä keskitytään erityisesti vanhojen sairaalarakennusten kehittämiseen, pitäen kuitenkin samalla katse myös koko alueen ratkaisujen muodostamisessa. Alueella on käynnistynyt osayleiskaavan laadinta, jonka tarkoituksena on muodostaa periaatteet alueelle sijoittuvista toiminnoista sekä liikenneverkon ja viheralueiden periaatteista. Osayleiskaavan suunnittelualueeseen kuuluvat entisen keskussairaala-alueen lisäksi myös Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian Kukkulan kampusalue sekä sairaala Novan alueet. 

Osayleiskaavoituksen lisäksi alueella muutetaan asemakaavoja vaiheittain. Ensimmäisissä asemakaavoissa käsitellään vanhojen sairaalarakennusten tulevia käyttötarkoituksia ja sen jälkeen asemakaavoissa siirrytään uusien asuinalueiden suunnitteluun. Tavoitteena on, että Kukkulan osayleiskaava ja ensimmäiset uudisrakentamista mahdollistavat asemakaavat olisivat hyväksytty vuoden 2025 loppuun mennessä ja uudisrakentaminen voisi alkaa 2026. Kokonaisuudessaan alueen rakentumisessa kestänee kaiken kaikkiaan yli vuosikymmenen.

- Suunnittelussa pitää luoda sellaiset periaateratkaisut, jotka kestävät aikaa mutta myös muutoksia, korostaa Jyväskylän kaupungin projektipäällikkö Ora Nuutinen ja vertaa alueen kehittämistä jo rakentuneeseen Lutakkoon sekä rakenteilla olevaan Kankaan alueeseen.

Osallistu ja seuraa Kukkulan suunnittelua

Tutustu ajankohtaisiin aineistoihin ja aikatauluihin osayleiskaavan verkkosivuilla. Verkkosivuilla voit liittyä postituslistalle, jolloin saat tietoa hankkeen etenemisestä sähköpostitse. Alueen kehittämisestä pidetään asukastilaisuus lähialueen asukkaille ja muille Kukkulan alueesta kiinnostuneille alkuvuodesta 2024.

Lisätiedot

  • Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö Ora Nuutinen, p. 040 195 5534, ora.nuutinen(a)jyvaskyla.fi
  • Jyväskylän Kukkulan Kehitys Oy, toimitusjohtaja Marko Huttunen, p. 050 329 2563, marko.huttunen(a)ovaro.fi