Hyppää pääsisältöön

11.10.2023

Kuva
Kaksi nuorta toistensa halauksessa Veturitallien pihalla. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Nuorten kokoontumiset ovat pohjimmiltaan positiivinen ilmiö, mutta nuorisopalvelujen työntekijät ovat havainneet niissä myös lieveilmiöitä. Hyvin nuoretkin viettävät aikaansa keskustassa yömyöhään.

Jyväskylän nuoret ovat alkaneet kokoontua jälleen kasvokkain myös kaupungin keskustassa koronapandemian jälkeen. Suurimmaksi osaksi nuorten kokoontumiset ovat positiivinen ilmiö, sillä tutkijoidenkin mielestä kasvokkaiset tapaamiset ovat tärkeitä hyvinvoinnin kannalta. 

Vaikka suurin osa nuorista käyttäytyy hyvin, Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluiden työntekijät ovat havainneet kokoontumisissa myös huolestuttavia piirteitä, kuten päihteiden käyttöä ja häiriökäyttäytymistä. Lisäksi osa nuorista on kantanut teräaseita mukanaan. Nuorisopalvelujen Katupäivystys Synkkis ja erityisnuorisotyö ovat tehneet havaintoja kannabiksen ja alkoholin käytöstä.   

Nuorimmatkin yöaikaan keskustassa 

Eräs suosittu kokoontumispaikka keskustassa on Puistokoulun alue, jossa 13-vuotiaat ja vanhemmat nuoret näkevät toisiaan erityisesti viikonloppuiltoina. Huolestuttava piirre on myös nuorimpien nuorten ajanvietto keskustassa hyvin myöhäisinä ajankohtina. 

Nuorisopalvelut ilmaiseekin huolensa nuorten myöhäisillan tekemisistä ja toivoo vanhempien olevan tietoisia lastensa liikkeistä esimerkiksi jo syyslomaviikkona. 

Mannerheimin Lastensuojeluliiton verkkosivulla kerrotaan muun muassa seuraavaa: ” Vanhemman on hyvä asettaa nuorelle rajat, joihin myös kotiintuloajat kuuluvat. Nuoren ikä ja turvallisuus ovat ensisijaisia asioita huomioida kotiintuloajoissa”. Sivustolla on myös muita hyviä vinkkejä vanhemmille murrosikäisten kotiintuloajoista sopimisesta.  

Nuorisotyö keskustelee, ohjaa ja kuuntelee 

Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluiden palvelujohtaja Katariina Soanjärvi muistuttaa, että nuorisonohjaajat ja erityisnuorisotyöntekijät voivat puuttua ongelmatilanteisiin nuorisotyöllisin keinoin. Järjestyksenvalvonta kuuluu puolestaan poliisille.   

- Valtakunnallisella nuorisotyön viikolla 9.10.–15.10. ja ennen ensi viikon syyslomaa haluamme viestiä vanhemmille, kuinka nuorisotyö voi tukea nuorten kasvatusta, Soanjärvi kertoo.  

Erityisnuorisotyöntekijät Jussi Maasola ja Atte Kotilainen avaavat nuorisotyön mahdollisuuksia nuoria kohdatessa.  

- Nuorisotyön keinoja lieveilmiöihin ovat varautuminen, keskustelu, ohjaus sekä tavalla tai toisella puuttuminen, Maasola avaa. 
- Olemme myös kuulevina korvina. Nuorilla on paljon asiaa, joten nuorisotyöntekijät pääsevät kuulemaan, mistä esimerkiksi mahdollinen oireilu johtuu. Nuorisotyöntekijöillä on kyllä aikaa kuunnella. Toivottavasti aikaa on myös vanhemmilla, Kotilainen jatkaa. 
 
Katupäivystys Synkkis tehostaa läsnäoloaan nuorten kokoontumispaikoissa, keskustassa ja asuinalueilla lokakuun ajan perjantaisin klo 15–23. Lokakuun jälkeen Synkkis kiertää Jyväskylää joka toinen viikko perjantaisin klo 16–20.  Nuoret ja vanhemmat voivat soittaa Synkkikseen päivystysaikana p. 050 360 4731. Synkkis tekee aktiivista verkostotyötä eri viranomaisten kuten poliisin, vartijoiden ja Jyväskylän seurakunnan Palveluoperaatio Saappaan kanssa.  

Nuorisotilat ja muut nuorten tilat kokoontumispaikkoina 

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut järjestää nuorisotyötä Jyväskylän eri asuinalueilla, joilla sijaitsee useita nuorisotiloja tai muita nuorten tiloja. Lisäksi nuorisopalveluilla on liikkuvan nuorisotyön yksikkö, Nuorisopaku. Nuorisopaku toimii pääsääntöisesti sellaisilla alueilla, joilla ei ole muuta nuorisopalveluiden toimintaa tai tiloja. Nuorisotilat ovat turvallisia ajanviettopaikkoja ja niissä työskentelee vähintään kaksi koulutettua nuorisotyöntekijää. Nuorisotilojen ja muiden nuorten tilojen yhteystiedot Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla

Valtakunnallinen Nuorisotyön viikko 

Valtakunnallista Nuorisotyön viikkoa vietetään viikolla 41 eli 9.–15.10.2023 kymmenennen kerran. Tänä vuonna viikon teema on ”tätä on nuorisotyö”. Teemaviikolla nostetaan esiin nuorisotyöntekijöiden, järjestöjen, kuntien ja seurakuntien tekemää arvokasta työtä nuorten hyväksi. Nuorisotyön viikko tekee myös nuorisoalalla tehtävän työn vaikuttavuutta näkyväksi. Vuonna 2023 Nuorisotyön viikon suojelijoina ovat Jare Brand ja Ville Galle eli JVG.  
 

Lisätiedot:  
 
Katariina Soanjärvi 
palvelujohtaja, KT 
nuorisopalvelut 
Jyväskylän kaupunki 
+358 50 350 7939 
[email protected] 
 
Valtakunnallinen Nuorisotyön viikko 
https://nuorisoala.fi/vaikuttaminen/nuorisotyo-ja-nuorten-hyvinvointi/nuorisotyon-viikko/ 

Asiasanat: