Hyppää pääsisältöön

5.10.2023

Kuva
Takkatuli, tonttuja, pipareita, glögilasi. Kuva Sami Lamminaho

Kuusijuhlaperinne ja yllättävän moni vanha joululaulu on peräisin maan ensimmäisestä suomenkielisestä opettajaseminaarista Jyväskylästä. 

Uno Cygnaeuksen perustama suomenkielinen opettajaseminaari aloitti toimintansa Jyväskylässä vuonna 1863. Kun suomenkielistä opetusmateriaalia ei juurikaan ollut, piti luoda uutta. Laulu oli seminaarissa tärkeä ja suosittu oppiaine, olivathan monet kasvatusoppineet puhuneet laulun ihmismieltä jalostavasta vaikutuksesta.

Vanhojen suomalaisten joululaulujen tekijöistä tuotteliaimpiin kuuluu Jyväskylän seminaarin musiikin lehtori Pekka Juhani Hannikainen. Ehkä kaikkein tutuin näistä on piirileikkilaulu Joulupukki, johon Hannikainen teki myös sanat. Laulu sai ensiesityksensä opettajaseminaarin mallikoulun juhlassa 1910-luvulla, ja sen jälkeen laululla on tervehditty joulupukkeja jo vuosisadan ajan niin kouluissa kuin kodeissakin.

Hannikaisen säveltämiä joululauluja ovat myös 

  • Kautta tyynen vienon yön
  • Tuikkikaa, oi joulun tähtöset
  • Hiljaa, hiljaa helkkyellen
  • Joulu, joulu, tullut
  • J.H. Erkon tekstiin pohjautuvat Jouluaattona (Oi terve joulukuusi) ja No, onkos tullut kesä

Jyväskylän seminaarin kasvateista Otto Kotilainen on säveltänyt muun muassa laulut Kun joulu on sekä Varpunen jouluaamuna.

Jyväskylässä opiskellut Martti Korpilahti puolestaan on tehnyt suomenkieliset sanat Sylvian joululauluun sekä ranskalaiseen joululauluun Heinillä härkien kaukalon