Hyppää pääsisältöön

25.5.2023

Kuva
Informaatikko Tiina seisoo kirja kädessään Jyväskylä-kokoelman hyllyn ja julisteen vieressä. Kuva Tytti Tyrväinen
Muiden lahjoitusten vastaanotto päättyy. Asiakkaiden kirjanvaihtohyllyt säilyvät yhä: tuo hyväkuntoinen kirjasi hyllyyn ja ota toinen tilalle!

Monien kaupunginkirjastojen tapaan Jyväskylän kaupunginkirjastossa on päätetty luopua lahjoitusten vastaanottamisesta. Syy on sama kuin muuallakin: lahjoitettujen kirjojen läpikäynti, vastaanotto, luettelointi ja käsittely vaativat paljon työtä. Usein lahjoitettu teos löytyy jo kirjaston kokoelmasta, monin kappalein.

"Vuosittain kirjastoon tulee satoja lahjoituksia, usein hieman vanhempaa aineistoa, sekä kotimaista että vieraskielistä kauno- ja tietokirjallisuutta", kertoo informaatikko Tiina Teijonsalo kirjaston kokoelmatiimistä.

Jatkossa kirjaston toimipisteisiin voi tuoda lahjoituksena vain Jyväskylää käsittelevää aineistoa kotiseutukokoelmaa varten.

"Kotiseutukokoelman tarkoituksena on Jyväskylän kulttuuri- ja tietoperinnön säilyttäminen. Otamme lahjoituksina sellaista Jyväskylää käsittelevää tietokirjallisuutta ja jyväskyläläisten omakustannekirjailijoiden kaunokirjallisuutta, jota kokoelmassa ei ennestään ole", sanoo Teijonsalo.

Kirjanvaihtohyllyt säilyvät: tuo kirja ja ota toinen mukaasi

Minne siis viedä turhaksi jäänyt teos? Teijonsalo vinkkaa, että yksittäisiä kirjoja voi tuoda edelleen asiakkaiden väliseen kirjanvaihtohyllyyn pääkirjaston 1.kerrokseen. Hyllyyn voi jättää kirjan ja ottaa toisen tilalle, maksutta. Kirjanvaihtohyllyjä löytyy pääkirjaston lisäksi Palokan, Halssilan, Kortepohjan ja Säynätsalon kirjastoista.

Kirjoja vastaanotetaan myös kierrätyskeskuksissa sekä hyväntekeväisyyskirpputoreilla, joilla on omat lahjoitusohjeensa.