Vanhan Korpilahden naisen kansallispuku

Vanhan Korpilahden  naisen kansallispuku
Pukua myy

Kaavat ja ohjeet: Taito Keski-Suomi ry

Sivun kuvat:
© Suomen kansallispukuneuvoston kokoelma/ Timo Ripatti

Tilaajayhteisö
Korpilahden, Muuramen ja Säynätsalon kunnat

Valmistumisvuosi
1990

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Museotoimenjohtaja Mariliina Perkko

Keskisuomalaiset Korpilahden, Muuramen ja Säynätsalon kunnat muodostivat aikoinaan Korpilahden suurpitäjän. Tästä saatiin nimi kuntien yhteisille naisen ja miehen kansallispuvuille.

Naisen puvun esikuvamateriaali löytyi yksityisomistuksesta Korpilahdelta sekä Kansallismuseon ja Hämeen museon kokoelmista.

Puvun osat

Paita

Pitkä paita on alasellinen. Pääntie on kookas ja muodoltaan nelikulmio. Kauluskaitale on leveä ja hapsureunainen. Kauluksen kiinnitysreunassa on kuja, johon pujotetulla nyörillä säädetään pääntien kokoa. Hihat on levitetty yläosastaan kiiloilla. Hihat ovat rannekkeettomat ja suuhun päin kapenevat. Hihansuissa on valkeasta langasta tehty iskuhapsu. Paita on valmistettu valkoisesta pellavapalttinasta.

Hame

Hameen parkkumi on raidoitettu kapeasti. Punaisella ja kellertävällä kuvioidut flammuraidat ovat siinä näyttävin osa. Niiden välissä on vihertävien, punaisten ja kellertävien raitojen ryhmät. Hameeseen on käytetty runsaasti kangasta, joka on laskostettu vyötäisille.

Esiliina

Kookas esiliina on valmistettu vihreästä silkistä. Se on laskostettu.

Liivit

Molemmat liivit ovat lyhyitä ja ne on valmistettu punaisesta pohjasidoksisesta villakankaasta. Lyhyempi liiveistä ulottuu aivan rinnan alle. Sen helman tuntumassa ja pääntiellä on kujat, joihin pujotetuilla nyöreillä voi säätää helman ja pääntien kokoa. Samat nyörit toimivat myös liivin sulkimina. Molemmissa liiveissä on avara pääntie ja kapeahkot olkaimet. Matalissa körteissä on kaksi pientä laskosta ja saumasta toiseen kulkeva tamppi, joka pitemmässä liivissä on poimutettu polveilevin pistoin, lyhyemmässä se on suora ja kapea. Liiveistä pitemmässä on kaksirivinen napitus. Kolme nappiparia on päällystetty liivikankaalla.

Röijy

Röijykankaana on punainen floretti, kukkakuvioiseksi kudottu villakangas. Pääntie on kookas. Väljähköt hihat ovat yhdestä kappaleesta ja ulottuvat peukalon hankaan.
Röijy on pitempää liiviä lyhyempi. Siinä ei ole körttiä. Röijyä voi käyttää avoimena liivin päällä tai ilman liiviä, jolloin sulkimena ovat neulat.

Huivi

Silkkihuivi.

Päähineet

Tykkimyssyn koppa on päällystetty luunvärisellä silkillä, joka on kirjottu metallilangoin. Tykkipitsinä on kirjottu tylli, teollinen tyllipitsi tai nyplätty pitsi, esimerkiksi floderi. Rusetti on silkkiä tai silkkinauhaa. Tykki ja sen päälle puettava koppa muodostavat aikuisen naisen päähineen. Tyttöikäinen käyttää silkkinauhaa.

Sukat

Sileäneuleiset villa- tai puuvillasukat, väriltään punaiset tai valkoiset.

Jalkineet

Kansallispuvun solkikengät tai mustat nauhakengät tai avokkaat.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.