Vanhan Korpilahden miehen kansallispuku

Vanhan Korpilahden  miehen kansallispuku. Kuva ©     Suomen kansallispukuneuvosto, Timo Ripatti 1991
Pukua myy

Kaavat ja ohjeet: Taito Keski-Suomi ry

Sivun kuvat:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Timo Ripatti 1991

Tilaajayhteisö
Korpilahden, Muuramen ja Säynätsalon kunnat

Valmistumisvuosi
1990

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Museotoimenjohtaja Mariliina Perkko

Keskisuomalaiset Korpilahden, Muuramen ja Säynätsalon kunnan muodostivat aikoinaan Korpilahden suurpitäjän. Tästä saatiin nimi kuntien yhteisille naisen ja miehen kansallispuvuille.

Miehen puvun esikuvamateriaali löytyi Kansallismuseon ja Hämeen museon kokoelmista.

Puvun osat

Paita

Pitkässä paidassa on halkiot sivusaumoissa ja pitkä halkio edessä. Kaulus on kaksinkertainen ja pystyssä pidettävä. Kaulusta tukee kauniisti solmittu silkkihuivi. Pääntie, osa hihojen kiinnitysreunoista ja suut ovat vetopoimutetut. Kapeat rannekkeet ja etuhalkio on suljettu pullealla lankanapilla ja napinlävellä. Paita on valmistettu puolipellavaisesta tai pellavaisesta palttinasta.

Huivi

Huivi on yksiväristä tai kuviolliseksi kudottua silkkiä.

Housut

Leveäluukkuiset polvihousut ovat säämiskää. Ne on koristettu kohollaan olevilla ommelluilla kuvioilla. Vyötärökaitale, luukku ja lahkeen suiden halkiot on suljettu messinkinapeilla. Lahkeiden suukaitaleissa on lisäksi solkikiinnitys.

Olkaimet

Nahkaiset olkaimet kiinnitetään housujen vyötärökaitaleeseen niitä varten ommelluilla napeilla.

Vyö

Helavyö on nahkaa. Siihen on pujotettu messinkisiä heloja. Vyö suljetaan metallisoljella. Helavyö on koriste, joka puetaan vyötäisille.

Liivi

Housujen vyötärökaitaleeseen ulottuva liivi on kiinteä. Siinä on kaksirivinen napitus, Liivikankaalla päällystettyjä nappeja on seitsemän paria. Kaulus on pysty ja tanakka. Liivintaskujen suut on leikattu samaan langansuuntaan kuin liivi. Kangas on punapohjaista, tummansinisillä kapeilla raidoilla ja nastakuvioilla somistettua parkkumia. Liivin takakappale on yksinkertainen ja vuoripellavaa.

Röijy

Tummansininen röijy on sarkaa ja lyhyenlainen. Siinä on laskostetut körtit ja helmaa levittävät kiilat. Kaulus on pysty, tikkauksin tuettu. Napitus on kaksirivinen. Kookkaat napit ovat messinkiä ja niitä on kuusi paria. Hihat on tehty kahdesta kappaleesta. Niiden suissa on leveät käänteet. Röijyssä on liivintaskut.

Päähine

Kiiltävälippaisessa lakissa on joko musta tai tummansininen sarka- tai verkapäällinen. Lipan alus on värjätty vihreäksi, päältä se on musta.

Sukat

Sileäneuleiset villa- tai puuvillasukat, punaiset tai valkoiset. Sukat ulottuvat yli polven.

Jalkineet

Kansallispuvun solkikengät tai mustat nauhakengät.

Kirjallisuus

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto