Virtain naisen kansallispuku

Virtain  naisen kansallispuku   © Helmi Vuorelma Oy
Pukua myy

Suomen Perinnetekstiilit Oy >

Kuva:
© Helmi Vuorelma Oy

Tilaajayhteisö
Virtain Seura ry.

Valmistumisvuosi
1987

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Museotoimenjohtaja Mariliina Perkko

Virtain naisen kansallispuvun suunnitteli Tyyni Vahter 1956 Virtain Seuran toimeksiannosta. Akvarellit puvusta sekä työohjeet ja kaavat laati Alli Touri. Puku on Helmi Vuorelma Oy:n tuotannossa. Virtain Seura pyysi Suomen kansallispukuneuvostoa tarkistamaan puvun esikuva-aineistoaan vastaavaksi ja täydentämään sitä mahdollisuuksien mukaan. Esikuva-aineisto on Kansallismuseon kokoelmissa hamekangasta lukuun ottamatta, jonka malli on Kitusen museon kokoelmissa Virroilla. Aineisto on talletettu kokoelmiin pääosin Virroilta ja sen vanhasta emäpitäjästä Ruovedeltä. Kansallispukuraati piti tarkistustyön perustana Vahterin alkuperäissuunnitelmaa. Muuntuneet materiaalit, työtavat ja kaavoitus palautettiin esikuvien mukaisiksi. Pukuun lisättiin toinen esiliina ja huivi. Puku edustaa 1800-luvun lopun kansanomaista juhlapukeutumista.

Puvun osat

Paita

Paita on pitkä. Alaset on levitetty kiiloin. Pääntie on kookas, nelikulmainen. Olkatilkut ovat koristeettomat. Kauluskaitale on yksinkertainen, reunoistaan kapeasti päärmätty, auki edestä ja pystyssä pidettävä. Väljyys pääntiellä on koottu pieniksi laskoksiksi. Hihat ovat leveät, rannekkeelliset. Väljyys hihojen kiinnitysreunoissa on koottu laskostamalla, suissa vetopoimuttamalla. Rannekkeet ovat hyvin kapeat ja nirkkoreunaiset. Kiinnittiminä on napinläpipari ja nyöri.

Hame

Parkkumi on lähes tasaraitainen. Noin kaksisenttisten raitojen pääväreinä ovat luonnonmusta, lämmin punainen ja monesta sävystä muodostuva vihreän keltainen. Runsas kangasmäärä on koottu vyötäisille kapeiksi laskoksiksi.

Esiliinat

Valkoinen palttinaesiliina on melko kookas ja laskostettu harvakseltaan. Helmapäärme on leveä. Toisena vaihtoehtona on musta silkkiesiliina, joka voidaan tehdä kuviottomasta tai kuviolliseksi kudotusta ryhdikkäästä silkistä. Myös tämä esiliina on kookas ja sen väljyys on koottu pieniksi laskoksiksi. Helmapäärme on kapea. Molempien esiliinojen solmiamisnauhat on kiinnitetty esiliinakankaiseen vyötärökaitaleeseen ja nauhat ovat hameen vyötärön alle kätkettäviä kanttinauhoja.

Tasku

Kookas, alaspäin leviävä tasku on leveäsuinen. Sen taskuosa on mustaa verkaa, tausta punaista. Taskun kaitale on vihreätä puuvillapalttinaa. Tasku on ripustettu hameen ja esiliinan vyötäisille koristeellisella messinkivaluisella koukulla eli kokalla.

Liivi

Pitkä liivi on punaista florettia. Se ulottuu ylälantiolle. Pääntie on matalahko ja kulmistaan pyöristetty. Takana on pyöreäläppäinen körtti. Liivi on napitettu kaksirivisesti. Napit ovat sileitä, kannallisia messinkinappeja, joita on viisi paria. Körttien juuresta lähtevät vaakasuorat laskokset kohti keskietua. Liivi sovitetaan niiden avulla vartalon ja hameen muotoihin sopivaksi.

Huivi

Puvun kanssa voi käyttää mustaa silkkihuivia.

Päähineet

Tykkimyssyn koppa on päällystetty metallinauhoilla ja paljeteilla kirjotulla lämpimän punaisella silkillä. Koppaan kuuluva rusetti on tehty silkin värisistä nauhoista. Kopan alle puettavan tykin pitsi on mallipuvussa nyplätty floderi.

Koru

Hopeisista kaiverretuista levyistä ja ketjuista koottu riipus, joka sidotaan nauhalla tai nyörillä kaulan juureen.

Sukat

Valkoiset sileäneuleiset puuvilla- tai villasukat.

Jalkineet

Mustat nauhakengät tai avokkaat tai kansallispuvun solkikengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.