Virtain miehen kansallispuku

Virtain miehen kansallispuku. Kuva ©     Helmi Vuorelma Oy
Pukua myy

Suomen Perinnetekstiilit Oy >

Sivun kuvat:
© Helmi Vuorelma Oy

Tilaajayhteisö
Virtain Seura ry

Valmistumisvuosi
1990

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Museotoimenjohtaja Mariliina Perkko

Virtain miehen kansallispuku toteutui Virtain Seuran hankkeena 1973. Puvusta teki akvarellin Jaakko Mäkikylä. Seuran pyynnöstä Suomen kansallispukuneuvosto täydensi ja tarkisti puvun osat ja niiden valmistustavat, materiaalit ja kaavoitukset. Pukuun lisättiin huivi ja lippalakki. Tämä hanke valmistui 1990. Vaatekappaleiden esikuvat ovat Kansallismuseon kokoelmissa, johon ne on talletettu Virroilta ja vanhasta emäpitäjästä Ruovedeltä sekä naapurista Saarijärveltä. Puku edustaa 1800-luvun lopun kansanomaista juhlapukeutumista.

Puvun osat

Paita

Pitkässä pellavapalttinaisessa paidassa on pystyssä pidettävä kaulus, jota huivi tukee. Olkalapuissa on reikäommelraitoja. Halkio on pitkä ja sen pohjukassa on salpa. Halkion sulkimena on kauluksessa kiinnitysreunan tuntumassa napinläpipari ja nyöri.
Hihat ovat leveät. Pääntiellä, hihojen kiinnitysreunoissa ja suissa väljyydet on koottu vetopoimuttamalla. Rannekkeet ovat kapeahkot ja koristeettomat. Kiinnittiminä ovat lävet ja nyörit.

Huivi

Mallipuvussa huivi on mustaa silkkiä. Se on taitettu pitkänomaiseksi ja sidottu kauniisti paidan kaulusta tukemaan.

Housut

Mustat sarkahousut ovat kapealuukkuiset. Leveässä vyötärökaitaleessa on kellotasku. Kaitaletta ja luukkua sulkevat napit ja lävet. Kannalliset napit ovat messinkiä. Vyötärökaitaleessa ovat myös olkaimia varten ommellut napit.

Olkaimet

Kansanomaisen mallin mukaan tehdyt nahkaolkaimet sopivat käytettäväksi näidenkin housujen kanssa.

Liivi

Lyhyt liivi on tehty kapearaitaisesta parkkumista, joka on raidoitettu naisen puvun hamekankaan mukaiseksi. Liivin taskujen suukaitaleet ovat pystyraitaiset liivin mukaan. Kauluksessa raidoitus on vino. Liivi on yksirivinen. Nappeja on kuusi. Ne on päällystetty liivikankaalla. Takakappale on vuoripellavaa.

Röijy

Puvun röijy eli takki ulottuu lantiolle. Se on tehty mustasta sarasta. Röijyssä on pysty kaulus ja liivintaskut. Napitus on kaksirivinen. Nappeja on kuusi paria ja ne on päällystetty röijykankaalla. Takana on keskisauma ja kaarevat leikkaukset. Niiden jatkeena on laskoskörtti. Hihat on tehty kahdesta kappaleesta ja niiden suissa on leveät käänteet. Röijyä ei suljeta, kun sitä käytetään liivin kanssa.

Päähineet

Korkea korvakkeellinen lippalakki ruovetisen mallin mukaisena käy myös tähän pukuun. Toisena vaihtoehtona on tummansinisestä tai mustasta verasta valmistettu matalakupuisempi lippalakki.

Sukat

Tummansiniset tai mustat, sileäneuleiset villa- tai puuvillasukat

Jalkineet

Mustat nauhakengät.

Kirjallisuus

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto