Vihdin naisen kansallispuku

Vihdin  naisen kansallispuku   © Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Lasse Keltto 2002
Pukua myy

Taito Etelä-Suomi ry , Uusimaa >

Kuva:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Lasse Keltto 2002

Tilaajayhteisö
Vihti-Seura ry

Valmistumisvuosi
1997

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Erikoisneuvoja Marjo Vainio

Läntisellä Uudellamaalla sijaitsevan Vihdin kunnan naisen kansallispuvun suunnitteli Tyyni Vahter 1956. Ensimmäinen pukumalli valmistui Vihdin 450-vuotisjuhliin 1957. Terttu Mäkinen teki opinnäytteensä Vihdin naisen kansallispuvusta kansallispukualan neuvojakoulutuksen päättötyönä 1982. Tällöin hän esitti, miten kansallispuku palautetaan kansanomaista esikuva-aineistoaan vastaavaksi. Työ täydentyi, kun Vihti-Seura ry. pyysi 1997 Suomen kansallispukuneuvostoa tarkistamaan Vihdin naisen kansallispuvun.

Puvun osat

Paita

Paidan esikuva on kuten Askolan naisen kansallispuvussa. Paita on pitkä ja alasellinen. Paitakangas on tiivistä pellavaista tai puolipellavaista palttinaa. Alaset on levitetty kiiloilla. Pääntie on kookas, pyöristetysti nelikulmainen. Leveä kauluskaitale on yksinkertainen. Se on edestä avoin, pystyssä pidettävä tai taitettava. Kauluksen ulkoreunassa on polveileva hammasrivireikäommel. Kaulusta ja sen päitä reunustaa kapea nyplätty pitsi. Kaulusta kiinnittävässä saumassa on kuja, johon pujotetulla nyörillä voi säätää pääntien kokoa. Valkealla kirjotuissa olkalapuissa on ronkkausta ja polveilevia ketjupistoraitoja. Laput on reunustettu nirkoilla.

Hihojen kiinnitysreunoissa on täsmällinen laskostus. Hihansuut on vetopoimutettu. Rannekkeet ovat hyvin kapeat ja niihin on mahdutettu nirkkoreunan lisäksi ronkattu raita.

Hame

Hameen parkkumi on raidoitettu kapeasti. Esikuvahameessa on esiliinan alle jäävään osaan kudottu keltavaltainen raidoitus ja muuhun hameeseen on käytetty arvokkaampina pidettyjä sinisiksi värjättyjä lankoja. Hameen väljyys on koottu vetopoimuttamalla.

Esiliinat

Valkea esiliina on tehty kuviolliseksi kudotusta harsokankaasta. Vihreän esiliinan kangas on raskia, tiivistä kiiltäväpintaista villakangasta. Esiliinat ovat kookkaita ja laskostettuja.

Tasku

Liivikankainen tasku on iso ja kapeasuinen. Se on tehty liivin kankaasta. Reunukset ja vuori ovat liivin vuoriksi käytettyä pellavapalttinaa. Nauha on ripsiksi kudottu kapea pirtanauha.

Liivi

Pitkä liivi on suljettu piilonyörityksellä. Liivin kankaan raidoitus on kopio esikuvaliivin kalminkista. Se on nyt kapearaitaista parkkumia, jossa raitojen väritys on liukuva. Pääväreinä ovat sininen, vihreä ja punainen eri sävyinä. Liivi on pitkä. Pääntie on melko kookas. laskoskörtti on runsas. Körtin juuresta lähtevät kohti keskietua poikittaiset laskokset, jotka nostavat liivin helmaa sivuilta.

Huivi

Silkkihuivi.

Korut

Levyriipus

Päähineet

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jonka koppa on päällystetty kullanvärisin metallilangoin ja -paljetein kirjotulla violetilla silkkisatiinilla. Sen tykin pitsi on lankapujotuksin koristettua tylliä. Pitsin reunassa on kapea nyplätty pitsi.

Sukat

Valkoiset sileäneuleiset puuvilla- tai villasukat.

Jalkineet

Kansallispuvun solkikengät tai mustat nauhakengät tai avokkaat.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.