Vihdin miehen kansallispuku

Vihdin  miehen kansallispuku. Kuva ©     Suomen kansallispukuneuvosto, Lasse Keltto 2002
Pukua myy

Taito Etelä-Suomi ry , Uusimaa >

Sivun kuvat:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Lasse Keltto 2002

Tilaajayhteisö
Vihti-Seura ry.

Valmistumisvuosi
2000

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Erikoisneuvoja Marjo Vainio

Läntisellä Uudellamaalla sijaitsevan Vihdin kotiseutuyhdistys tilasi Suomen kansallispukuneuvostolta Vihdin naisen kansallispuvun seuraksi miehen kansallispuvun. Aineisto puvun kokoamiseksi löytyi Kansallismuseon kokoelmista.

Puvun osat

Paita

Esikuvana on uusmaalainen kansanomainen juhlapaita, joka on väljä ja leveähihainen. Pääntiellä ja hihojen suissa on tiivis vetopoimutus. Kaulus on pystyssä pidettävä ja sitä tukee kauniisti solmittu silkkihuivi. Halkio on pitkä ja sen pohjukassa on yhdistävä reikäommel. Rannekkeet ovat kapeat, tikkipistoin ja nirkkoreunoin koristetut. Kangas on valkoista puolipellavaista tai pellavaista palttinaa.

Huivi

Sileästä tai kuosiin kudotusta silkistä valmistettu ja pitkänomaiseksi taitettu ennen sitomista. Mallipuvun huivi on tummanvihreätä, kuviolliseksi kudottua silkkiä.

Housut

Pitkät housut on tehty tummansinisestä ohuehkosta sarasta. Vyötärökaitale on leveä, luukku kapea. Ne on suljettu läpiommelluin tinanapein. Samanlaiset napit on ommeltu vyötärökaitaleeseen olkaimia varten.

Olkaimet

Housujen kanssa voi käyttää kansanomaisen mallin mukaan värjäämättömästä nahasta tehtyjä olkaimia.

Liivi

Liivikangas on ripsiksi kudottua puolivillaista palttinaa. Kangas on kapearaitainen. Päävärit ovat vihreä ja punainen, höysteenä tummaa sinistä, vaaleanpunaista ja ruskeaa. Liivi on pystyraitainen, samoin sen taskujen suut ja kaulus. Takakappale on vuoripellavaa. Napitus on kaksirivinen. Liivikankaalla päällystettyjä nappeja on kuusi paria. Puettaessa voi ylimmän napin jättää auki ja liepeet kääntää kaulukseksi. Liivi on kiinteä ja sen helma jää housujen vyötärökaitaleen yläpuolelle.

Röijy

Röijyn kangas on tummansinistä sarkaa kuten housut. Se ulottuu lähes polviin. Kellotetut liepeet lähtevät vyötäisiltä. Lievehelmanuttu on tälle päällysvaatteelle annettu nimitys. Röijyssä on leveä herrainkaulus. Hihat ovat kahdesta kappaleesta ja niiden suissa on leveät käänteet. Takana keskisauma päättyy halkioon. Kaarevien saumojen jatkeena ovat halkiot, joihin on upotettu taskut suukaitaleineen. Taskujen suihin, hihojen käänteisiin ja vyötärösaumaan halkioiden pohjukkaan on ommeltu napit. Röijyn napitus on kaksirivinen. Nappeja on viisi paria. Röijyn napituksesta suljetaan kolme alimmaista, jos röijyä käytetään ilman liiviä. Muutoin se on auki. Napit ovat pienehköjä ja ne on päällystetty röijykankaalla.

Päähineet

Lippalakki ja silinteri ovat vaihtoehtoja päähineiksi. Lippalakin lippa on kiiltävän mustaa nahkaa ja sen alapuoli on värjätty vihreäksi. Lakki on musta tai tummansininen. Silinteri on tukevaa, luonnonmustaa huopaa.

Sukat

Sukat ovat mustat tai tummansiniset, villaa tai puuvillaa, sileäneuleiset.

Jalkineet

Nauhalliset mustat kengät.

Kirjallisuus

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto