Uudenkirkon naisen kansallispuku

Uudenkirkon naisen kansallispuku. Kuva © Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Timo Ripatti 1991
Pukua myy

Taito Varsinais-Suomi ry >

Kuvat:
© Suomen kansallispukuneuvosto, Timo Ripatti 1991

Tilaajayhteisö
Uusikirkko-Seura ry.

Valmistumisvuosi
1991

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Tutkija Leena Pursiainen

Karjalan kannaksella sijaitsevan Uudenkirkon kansallispuvun esikuva-aineisto on Suomen kansallismuseon kokoelmissa. Puku on moniosainen, erityistä taitoa vaativin kirjonnoin somistettu.

Puvun osat

Rekkopaita

Paita on pitkä, alasellinen. Sen näyttävin osa on rekko, kirjottu paidan etumus. Paita on koottu monesta kappaleesta. Rekon osuus on vetopoimutettu ja poimut on vedetty tiiviisti vieri viereen. Ohuella punaisella villalangalla tehty kirjomus on tiivis ja ommeltu virvittäin Uudenkirkon tapaan. Kirjontamalli on geometrinen, mutta ei symmetrinen. Rekon alapuolinen osa jää poimuilemaan vapaasti ilman vetopoimulankoja. Paidan pääntiekaitale on kirjottu myös virvittäin punaisella villalangalla. Paidan halkio on rekon vasemmalla puolella. Sen yläosassa ovat lankasilmut, joihin pujotettu nyöri tai paljinsolki sulkee halkion. Paidan hihansuut on vetopoimutettu. Rannekkeet ovat leveähköt ja koristeettomat. Ne on ummistettu salvoilla. Hihan kiinnitysreunat on kapeita laskoksia. Rekkokangas on puuvillapalttinaa. Muut osat ovat puolipellavaista palttinaa.

Koru

Hopeinen paljinsolki on pienehkö, kaiverretuin kuvioin koristettu. Paidan halkio suljetaan soljella.

Hameet

Puvussa on kaksi ohuesta sarasta valmistettua hametta. Hameiden helmassa on verkahelmus. Mataranpunaisessa helmus on keltainen, indigonsinisessä punainen. Sen leveys on noin 5 cm. Hameen voi ommella pietimistä, kapeista hameen pituisista kangaskaistoista tai sitten yhtenäisestä kankaasta kankaan kudotusta leveydestä riippuen. Hameen leveys on runsaasti kolme metriä. Hame on laskostettu.

Esiliina

Esiliinan kangas on puolivalkaistusta rohtimesta lähes ripsiksi kudottua palttinaa.
Esiliinakankaan leveys on runsas 60 cm. Esiliinan helmassa on loimilankanyytinki, joka on solmittu nypläystekniikalla. Nyytinki päättyy hapsuihin. Vyötäisillä on nauhakuja ja solmiamisnauhana on pellavalangasta palmikoitu punos.

Kostuli

Paidan päälle puetaan Karjalassa kostuli tai viitta, jotka ovat edestä avoimia niin, että paidan kirjonnat ja koru näkyvät. Kostuli eli liinaviitta on tehty pellavatoimikkaasta. Sen etureunat ja pääntien kaitale ovat kirjotut. Kostulin kirjonnat poikkeavat rekkopaidan ja viitan kirjonnoista tekniikaltaan. Kirjonta on geometrista, pistot ovat hyvin pieniä ja ne on ommeltu tiheästi. Ne edustavat kirjojan osaamisen huippua.
Kostuli on olkasaumallinen ja kiiloin levitetty. Hihat kapenevat kohti suuta. Leikkuun suunnittelussa kostuli hyödyntää koko kankaan. Sulkimena on nelireikäinen nappi ja lankasilmu.

Viitta

Uudenkirkon naisen viitta on luonnonvalkoista paksua sarkaa. Se ulottuu lähelle polvia. Viitta on levitetty kiiloilla. Sulkimena on viitan kapeimmalla kohdalla nyöripari ja nyörisilmu. Hihojen suissa, pääntiellä, etureunoissa ja sivukiilojen säämiskällä koristetuissa koristeissa, rohkamoissa, on villalankakirjontaa.

Päähineet

Naimisissa olevan luterinuskoisen naisen päähine on huntu, joka on tehty valkoisesta pellavaisesta tai puolipellavaisesta palttinasta. Huntu on pään kattava. Se on laskostettu Uudenkirkon tapaan. Päätä puettaessa hiukset on vedetty pois otsalta. Hunnun alustana on päähän puettu sykerö, jonka tukee ja antaa muotoa hunnulle, kun laskostetaan ja sidotaan päähän. Sykeröiden sitomisessa käytetyn kapean pirtanauhan päät jäävät näkyviin selkäpuolelle.

Tyttöikäisten pääkoriste on säppäli. Se on tuettu, pantamainen päähine, jonka päällinen on punaista verkaa. Säppälissä on tinasta valettuja nastoja. Säppäli asetetaan hiusrajaan ja tytön hiukset ovat avoimenaan. Se sidotaan kapealla pirtanauhalla päähän. Uudenkirkon säppälin takaosaan on solmittu vihreä, sininen ja musta silkkinauha, joiden päät riippuvat pitkälti selkäpuolelle.

Nästuuki

Nästuuki eli nästyyki on juhlavaan pukeutumiseen kuuluva koristeltu, nelikulmainen liina, jota kannetaan taitettuna vyötäisillä tai käsivarrella. Uudenkirkon nästuuki on kirjottu vihreällä ja punaisella villalangalla ja sen päissä on lyhyet hapsut.

Sukat

Sileäneuleiset valkoiset tai värilliset sukat, jotka sidotaan sukkasiteillä.

Jalkineet

Mustat nauhakengät tai avokkaat tai värjäämättömästä nahasta valmistetut.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.