Tyrvään seudun naisen kansallispuku
Tilaajayhteisö
Satakunnan kotiteollisuusyhdistys ry.
Valmistumisvuosi
1989
Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Tutkija Leena Holst
Tutkija Sirkka-Liisa Hakala
Konservaattori Hannele Suominen
Tyrvään seudun museoyhdistys tilasi maisteri Tyyni Vahterilta
Satakuntalaisten kansallispukujen tarkistushanke syntyi Ulla-Kaarina Iäksen aloitteesta Satakunnan Nuorisoseurojen Liitossa. Asiantuntijoina tarkistushankkeessa olivat Sirkka-Liisa Hakala ja Hannele Suominen Satakunnan museosta sekä Suomen kansallispukuneuvosto. Tyrvään seudun naisen kansallispuvun tarkistuksen tilasi neuvostolta Satakunnan kotiteollisuusyhdistys. Kansallispuvun osat palautettiin esikuviensa mukaisiksi ja pukuun lisättiin röijy ja levyriipus.
Puvun osat
Paita
Pitkä, alasellinen paita on puolipellavaista palttinaa. Hihat ovat suorat ja suissa on reikäommelraita. Pääntie on pyöreämuotoinen. Leveä kaulus on kirjottu ketjupistoin punaisella ja valkoisella puuvillalangalla. Reunassa on kirjonnan lisäksi kaksi reikäommelraitaa sekä valkeita ja punaisia tupsuja. Kaulus on suljettu takaa yhdistävällä reikäompeleella. Kaulus on taittuva.
Hame
Hameen kangas on kapeasti punaisella ja vihertävällä raidoitettua parkkumia, jossa on lisäksi satakuntalaiseen tapaan tehdyt sinivalkeat kierreraidat. Hame on laskostettu.
Liivi
Liivin parkkumi on sama kuin hameessa. Liivi on kiinteä ja lyhyt. Napitus on kaksirivinen. Nappeja on neljä ja ne on päällystetty liivikankaalla. Raidoitus muodostaa keskellä takana V-kuvion. Laskoskörtti on runsas ja sen juuresta lähtevät poikittaiset laskokset kohti etureunoja.
Esiliina
Kookas, laskostettu puuvillapalttinainen esiliina on valkopohjainen ja pystyt raidat ovat kapeat. Raidoituksessa vuorottelevat punaisella kudotut raitaryhmät ja punaisella, vaaleansinisellä ja tummansinisellä ripsiksi kudotut.
Tasku
Satakuntalaiseen tapaan kookas, suorasuinen ja pyöreämuotoinen tasku on tehty mustasta verasta. Se on kirjottu moniväriseksi villalangoilla. Reunojen kaitale on vihreää puuvillapalttinaa. Tasku sidotaan vyötäisille värikkäällä ripsiksi kudotulla pirtanauhalla.
Koru
Puvun koruna voi käyttää hopeista, kaiverretuin kuvioin koristeltua levyriipusta, joka sidotaan kaulalle.
Röijy
Mustasta verasta tehdyssä röijyssä on yksirivinen napitus. Nappeja on kolme ja ne on päällystetty röijyn kankaalla. Pääntie on kookas ja pyöreämuotoinen. Hihat ovat kapeahkot ja kahdesta kappaleesta tehdyt. Körtti on samantyyppinen kuin liivissä, mutta korkeampi.
Päähineet
Tykkimyssyn koppa on pienehkö. Se on päällystetty kermanvärisellä, kuviolliseksi kudotulla silkillä. Takana on rusetti. Tykkipitsejä on kaksi: nyplätty frimodiglai-tyyppinen ja tyllille kirjottu. Tykkimyssy on aikuisen naisen päähine. Tytön päähine on punainen silkkinauha, joka solmitaan pään ympäri. Nauhan päät ulottuvat pitkälti selkään.
Huivi
Puvun kanssa voi käyttää yksiväristä tai ruudullista silkkihuivia.
Sukat
Valkoiset, sileäneuleiset, puuvillaa tai villaa.
Jalkineet
Mustat nauhakengät tai avokkaat.
Lähteet
Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.