Tuusulan naisen kansallispuku

Tuusulan naisen kansallispuku. Kuva © Taito Uusimaa
Pukua myy

Taito Etelä-Suomi ry , Uusimaa >

Tilaajayhteisö
Uudenmaan käsi- ja taideteollisuus ry.

Valmistumisvuosi
1987

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Tutkija Leena Holst

Kuvaus Tuusulan naisen kansallispuvusta julkaistiin ensimmäisen kerran Suomalaisen Kansantanssin Ystävien julkaisussa Suomalaisia kansanpukuja 1915. Siinä esitetyt ohjeet ja piirrokset, Föreningen Bragen arkistotiedot ja Kansallismuseon kokoelmiin Tuusulasta talletetut esineet olivat pukutarkistuksen perustana. Suomen kansallispukuneuvosto huolehti tarkistuksesta Uudenmaan käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen pyynnöstä. Hankkeen takana oli myös Tuusulan kunta.
Puvun yleisilme säilytettiin Suomalaisia kansanpukuja julkaisun mukaisena, mutta materiaalit ja valmistustavat muutettiin kansanomaisten vaatekappaleisen mukaisiksi. Pukuun lisättiin tasku ja koru.

Puvun osat

Paita

Paita on pitkä ja alasellinen, kiiloin levitetty. Pääntie on kookas ja laskostettu. Kaulus on pysty. Olkalaput on kirjottu valkealla pellavalangalla, samoin kapeat rannekkeet.
Hihan kiinnitysreunat on laskostettu, suut vetopoimutettu. Paitakangas on puolipellavaista palttinaa.

Hame

Hamekangas on pellavanväriseen puuvillaloimeen karstavillalangalla kudottua ripsimäistä palttinaa. Leveähköt raidat ovat punaiset ja valkoiset. Hame on laskostettu.

Esiliina

Puolipellavainen valkoinen palttinaesiliina on kookas ja laskostettu.

Liivi

Liivi on lyhyehkö ja kiinteä. Pohjasidoksinen kangas on punaista villaa. Napitus on kaksirivinen. Keskisaumassa takana on helmassa lyhyt halkio, jonka juuressa on kaksi nappia. Napit ovat kannallisia messinkinappeja.

Tasku

Kookas tasku on koristettu alikeompelulla. Taskukangas on mustaa verkaa ja koristeet erilaisia silkkejä. Solmimisnauhana on sinivalkea pirtanauha.

Koru

Hopeinen levyriipus.

Huivi

Silkkihuivi tai ruudulliseksi kudottu, ohut puuvillahuivi.

Päähine

Tykkimyssyn koppa on pieni. Se on päällystetty vaaleanvihreällä silkillä. Tykissä on floderi tai frimodiglai tyyppinen nyplätty pitsi. Tytöt käyttävät punaista silkkinauhaa.

Sukat

Valkoiset, sileäneuleiset.

Jalkineet

Mustat avokkaat, nauhakengät tai kansallispuvun solkikengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.