Sysmän ja Luhangan naisen kansallispuku

Sysmän ja Luhangan  naisen  kansallispuku. Kuva © Taito Uusimaa
Pukua myy

Suomen Perinnetekstiilit Oy >

Tilaajayhteisö
Sysmän kotiseutuyhdistys ry.
Luhangan kotiseutuyhdistys ry.

Valmistumisvuosi
1989

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Lehtori Ritva Somerma

Puvun malli pohjautuu 1760- ja 1770 luvun perukirjatietoihin Sysmästä ja sen kappeliseurakunnasta Luhangasta. Asiakirjojen välittämä tieto pukeutumisesta on selkeä. Kirjallisia kuvauksia vastaavat vaatekappaleet löytyivät Kansallismuseon kokoelmista.

Puvun osat

Paita

Alasellinen paita ulottuu puolisääreen. Hihat ovat suuhun päin kapenevat ja iskuhapsuilla reunustetut. Pääntie on nelikulmainen ja siihen kiinnitetty kaulus on hapsureunainen. Pääntiellä on nauhakuja ja sen kokoa voi säädellä nyörien avulla. Kangas on puolipellavaista palttinaa.

Hame

Hameen kangas on punaista verkaa. Verka on materiaaliltaan kansanomaisittain erittäin arvostettu, samoin punainen väri. Hameen väljyys on koottu vetopoimuiksi vyötärölle.

Esiliinat

Palttinaisia esiliinoja on kaksi: toisen kangas on painettu sinikuvioiseksi, toinen on valkoinen. Molemmat ovat kookkaita ja laskostettuja.

Liivi

Liivin kangas on kalminkkiuusinto. Sen leveät raidat ovat punaisen ja vihreän voittoiset. Liivi on pitkä. Sen takaosassa on komeankokoinen laskoskörtti. Liivi on kiinteä. Se on suljettu piilonyörityksellä.

Röijy

Pitkä röijy on tehty mustasta verasta. Sen pääntie on reunustettu kirkkaansinisellä puuvillapalttinalla. Samasta kankaasta on tehty röijyn sulkevat nauhaparit. Röijyn körtti on runsas ja laskostettu.

Huivit

Puvun kanssa voi käyttää silkkihuivia tai valkoista palttinahuivia.

Päähineet

Tyttö käyttää punaista silkkinauhaa. Rippikouluiän ohittaneen päähineenä on valkoinen liinalakki eli tanu, jonka reunassa on valkea nyplätty pitsi. Silkkinauha on jätetty tanun alle. Aikuisella on päähineenään pelkkä tanu, jonka päälle he voivat pukea mustalla silkkidamastilla päällystetyn pehmeähkön myssyn, jonka nauhat solmitaan leuan alle tai niskaan.

Sukat

Vikkelikuvioiset, punaiset tai tummansiniset käsinkudotut tai sileäneuleiset teollisesti valmistetut.

Jalkineet

Mustat avokkaat tai nauhakengät tai kansallispuvun solkikengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.