Suur-Vesilahden naisen kansallispuku

Suur-Vesilahden  naisen kansallispuku. Kuva © Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Lasse Keltto 2002
Pukua myy

Taito Pirkanmaa ry

Taito Pirkanmaa, Vesilahti Taitokeskus Vesilahti

Kuva:
© Suomen kansallispukuneuvosto, Lasse Keltto 2002

Tilaajayhteisö
Pirkanmaan käsi- ja taideteollisuus ry.
Pirkanmaan Kotityö Oy

Valmistumisvuosi
2000

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Museoamanuenssi Leena Willberg

Suur-Vesilahden naisen kansallispuku syntyi 1953. Sen suunnittelivat maisteri Tyyni Vahter ja maisteri Riitta Heinonen. Piirrokset puvusta valmisti taiteilija Alli Touri. Esikuva-aineisto löytyi Kansallismuseon ja Hämeen museon kokoelmista. Pirkanmaa Kotityö Oy ja Pirkanmaan käsi- ja taideteollisuus ry., jonka toiminta-alueeseen Vesilahti kuuluu, pyysivät kansallispukuneuvostoa tarkistamaan kansallispuvun esikuva-aineistoaan vastaavaksi ja täydentämään sitä.

Puvun osat

Paita

Tottijärveltä Hämeen museoon talletettu naisen paita on ainutlaatuinen. Se on ollut esikuvana monessa kansallispuvussa. Paita on pitkä ja alasellinen. Paitakangas on pellavapalttinaa. Pääntie ja hihansuut on valmistettu harvoin kansanomaisissa paidoissa käytetyllä tavalla: pääntien leikkaus on osa kaulusta, jossa on hapsureuna päärmeen yhteydessä ja hammasrivireikäommel. Samat yksityiskohdat on tehty hihansuihin, jotka on poimutettu röyhelöksi. Poimulangat on peitetty valkealla lautanauhalla, jonka päät on taitettu silmuiksi. Hihojen halkiot on suljettu näihin silmuihin pujotetulla nyörillä. Paidassa on reikäompelein ja kirjonnoin koristetut olkalaput.

Hame

Hameen kangas on leveäraitaista parkkumia, jonka päävärit ovat lempeä punainen ja tumma sininen. Näiden lisäksi kankaassa on kapeiden raitojen ryhmiä, joissa on keltaista, valkoista ja vihreätä päävärien lisäksi. Hame on laskostettu.

Esiliinat

Esiliinavaihtoehtoina on valkea palttinainen ja tummansinisestä silkistä valmistettu. Molemmat ovat kookkaita ja laskostettuja.

Liivi

Lyhyt liivi on tehty punaisesta floretista. Siinä on hämäläiseen tapaan tehty niukka kaksilaskoksinen körtti, jonka laskoksien juuressa ovat nappimaiset ruusukkeet. Liivi on suljettu kolmella päällystetyllä napilla.

Tasku

Vyötasku on tehty kukkaraitaisesta kalminkista, jossa on valkea kuvio sinisellä ja punaisella pohjalla. Tasku on kookas ja siinä on napinläpitaskun tapaan tehty suu. Se solmitaan vyötäisille kapealla sinivalkealla pirtanauhalla.

Koru

Hopeinen levyriipus, joka sidotaan kaulan tyveen nyörillä.

Huivi

Silkkihuivi.

Röijy

Mustassa verkaröijyssä on avara pääntie ja kapeat, kahdesta kappaleesta tehdyt hihat. Röijyn laskoskörtti on runsas. Napit ovat kankaalla päällystetyt.

Päähineet

Tyttö käyttää punaista silkkinauhaa. Naisen päähineenä on tykkimyssy, joka on päällystetty moniväriseksi kirjotulla vaalealla silkillä. Myssyn tykkipitsinä on nyplätty frimodiglai.

Sukat

Valkoiset tai tummansiniset, sileäneuleiset.

Jalkineet

Mustat avokkaat, nauhakengät tai kansallispuvun solkikengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.