Suur-Iin naisen kansallispuku

Suur-Iin naisen kansallispuku   © Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Timo  Ripatti 1991
Pukua myy

Käsityöliike Somikki >

Kuva:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Timo Ripatti 1991

Tilaajayhteisö
Ylikiimingin, Kiimingin ja Haukiputaan kunnat

Valmistumisvuosi
1990

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Museotoimenjohtaja Mariliina Perkko

Ylikiiminki, Kiiminki ja Haukipudas kuuluivat aikoinaan Suur-Iin pitäjään, joka antoi nimensä uudelle kansallispuvulle. Puku edustaa Suur-Iin suurpitäjän ja Pohjois-Pohjanmaan pukeutumistyyliä 1800-luvulla. Esikuvat puvun osien valmistamiseksi löytyivät Kansallismuseon ja Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmista. Suurin osa on talletettu Suur-Iin alueelta.

Puvun osat

Paidat

Lyhythihaista, niukkaa paitaa käytetään röijyn kanssa. Paita on pitkähkö, kiiloin levitetty. Pääntie on pyöristetty, päärmereunainen.
Pitkähihainen paita on käytössä liivin kanssa. Sen pääntie on kookas, kapealla kaitaleella reunustettu ja muodoltaan venemäinen. Tämä paita on pitkä, alasellinen ja kiiloin levitetty.

Hameet

Hamekangas on painettu puuvillapohjalle. Painokangas on ruskeasävyinen, pienin tulppaanin muotoisten kukkien kuvioima. Hame on vetopoimutettu vyötäisten mittaan sopivaksi. Toisena vaihtoehtona hameeksi on mustasta kamlotista valmistettu hame, jonka malli on sama kuin painokankaisen.

Esiliina

Palttinasidoksisesta harsokankaasta valmistetussa esiliinassa on myötälaskostus, leveä helmapäärme ja vyötärökaitaleeseen upotetut leveät solmimisnauhat.

Liivi

Vartalonmukainen liivi on tehty punaisesta floretista. Etureunat on muotoiltu niin, että alaosa on nyöritetty, yläosa neuloin kiinnitetty. Pääntie on avara. Liivi ulottuu vyötäisille. Pääntie ja kädentiet on reunustettu ostokankaisilla kaitaleilla.

Röijy

Röijy on kimonohihainen. Kangas on mustaa kamlottia. Neuloin suljettuna sitä käytetään ilman liiviä, liivin kanssa röijy on avoin.

Huivi

Puvun kanssa voi käyttää silkkihuivia.

Päähineet

Tykkimyssyjä on kaksi: mustalla silkillä päällystetty, ylikiiminkiläisen mallin mukaan tehty on pieni. Vaalealla silkillä päällystetty ja samanvärisellä kirjottu koppa on kookas ja etureunaltaan herttamainen. Pitsi on malliltaan tuplapohjainen tai sen puuttuessa frimodiglai-tyyppinen. Tykki on muotoiltu kopan mukaiseksi.

Sukat

Valkoiset ja sileäneuleiset.

Jalkineet

Mustat avokkaat tai nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.