Suur-Iin miehen kansallispuku

Suur-Iin miehen kansallispuku. Kuva ©     Suomen kansallispukuneuvosto, Timo  Ripatti 1991
Pukua myy

Käsityöliike Somikki >

Sivun kuvat:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Timo Ripatti 1991

Tilaajayhteisö
Ylikiimingin, Kiimingin ja Haukiputaan kunnat

Valmistumisvuosi
1990

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Museotoimenjohtaja Mariliina Perkko

Ylikiiminki, Kiiminki ja Haukipudas kuuluivat aikoinaan Suur-Iin pitäjään, joka antoi nimensä uudelle kansallispuvulle. Puku edustaa Suur-Iin suurpitäjän pukeutumistyyliä 1800-luvulla. Esikuvat puvun osien valmistamiseksi löytyivät Kansallismuseon ja Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmista.

Puvun osat

Paita

Paidassa on huivilla tuettu pysty kaulus. Pääntie on levitetty olkatilkuilla ja vetopoimutettu. Hihat ovat leveät ja rannekkeelliset. Väljyys hihansuissa on koottu vetopoimuttamalla. Hihojen kiinnitysreunat ovat myös esikuvan mukaisesti poimutetut. Halkion pohjukka on vahvistettu yhdistävällä reikäompeleella. Paita on pitkä ja sivusaumoissa on halkio. Kangas on tiivistä puolipellavaista palttinaa.

Huivi

Paidan kaulus tuetaan pystyksi kapeaksi taitetulla silkkihuivilla.

Housut

Pitkälahkeisten housujen kangas on tummansinistä sarkaa. Niiden luukku on kapea. Malli on kuten Koillismaan miehen kansallispuvussa. Luukku on napitettu kannallisilla messinkinapeilla. Vyötäisten kiinnityskohdassa on pykälikäs koristelu luukun molemmin puolin.

Pusero

Puserokangas on puolivillainen, kapeasti mustalla ja punaisella raidoitettu. Puserossa on pitkät, rannekkeelliset hihat. Kauluskaitale on kapea ja lyhyt halkio kaitaleella vahvistettu. Rannekkeet ja halkio on suljettu läpiommeltavalla metallinapilla. Pusero on poikkiraitainen rannekkeita lukuun ottamatta. Puseroa käytetään lähinnä ilman takkia.

Röijy

Röijy on samaa sarkaa kuin housut. Siinä on leveä ja taitettu kaulus, kaksirivinen napitus ja liivintaskut. Napit ovat kannalliset ja messinkiä. Röijy napitetaan, koska puvussa ei ole liiviä.

Päähineet

Kiiltävälippainen lakki, jonka laki on sarkaa ja lippa nahkaa.

Sukat

Sukat ovat mustat tai tummansiniset, sileäneuleiset.

Jalkineet

Mustat nauhakengät tai värjäämättömästä nahasta valmistetut pieksut nauhoineen.

Kirjallisuus

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto