Suomenniemen naisen kansallispuku

Suomenniemen naisen kansallispuku. Kuva © Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Timo Ripatti 1991
Pukua myy

Taito Etelä-Suomi ry >

Kuva:
© Suomen kansallispukuneuvosto, Timo Ripatti 1991

Tilaajayhteisö
Suomenniemen kunta

Valmistumisvuosi
1989

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Kansallispukukonsultti Ritva Somerma

Suomenniemen pitäjän naisen kansallispuku esiteltiin yleisölle 1989 Suomenniemen 300-vuotisjuhlien yhteydessä. Kansallispuvun malli perustuu Kansallismuseoon talletettuihin kansanomaisiin pukujen osiin, perukirjatietoihin ja kansanomaisten pukujen tutkimukseen. Puku edustaa 1700-1800-luvun vaihteen naisen kansanomaista juhlapukumuotia Suomenniemellä.

Puvun osat

Paita

Pitkä pellavapalttinainen paita on alasellinen ja kiiloin levitetty. Pääntie on neliömäinen ja sen väljyys on koottu vetopoimuryhmiksi. Kaulus on pysty. Sen päät on yhdistetty edessä reikäompeleella niin, että päistä purettu hapsutus on näkyvissä oikealla puolella. Hihat ovat leveät. Väljyys kiinnitysreunoissa on koottu vetopoimuryhmiksi. Rannekkeeseen yhdistettävä hihan suu on vetopoimutettu. Ranneke on kiinteä ja leveä. Lähellä kiinnitysreunoja on napinläpipari, jonka läpi pujotettu nyöri sulkee rannekkeen.

Hameet

Perukirjoissa mainittiin usein yksivärinen, tumma hame, joka oli merkitty raidallista kalliimmaksi. Kansallispukuun liitettiin yksivärinen, tummansininen hame, jonka kangas on kudottu siniseen pellavaloimeen karstavillakuteella. Sidoksena on ripsimäinen palttina. Se on kevyesti vanutettu. Kangasta voi nimittää sarssiksi. Raidallisessa hameessa on pohjan tummansinisen lisäksi kapeiden raitojen ryhmiä, joissa toistuvat ruosteen ruskea, vihertävä sininen, keltainen ja luonnonvalkoinen. Molemmat hameet on laskostettu.

Esiliinat

Kookas, laskostettu esiliina on puolipellavaista tai pellavaista palttinaa.

Liivi

Kapearaidallisesta parkkumista tehty liivi ulottuu ylälantiolle. Siinä on komea ja korkea laskoskörtti. Olkaimet ovat leveähköt. Liivi on suljettu nyörillä, joka on pujotettu punospistoreikiin. Parkkumin päävärit ovat tumma sininen ja vadelmanpunainen, joita on höystetty ruosteen ruskealla.

Röijy

Röijy on valmistettu paksusta valkoisesta sarasta. Se on liivin tapaan pitkä ja laskoskörttinen. Pääntie on reunustettu tummansinisellä villapalttinalla. Hiha on kahdesta kappaleesta. Röijyn sulkimena on kookas läpiommeltava luinen nappi ja läpi. Röijy on vuoriton.

Huivi

Valkea palttinahuivi.

Päähineet

Päähineenä on kookaspesäinen tanu, jonka reunaan on kiinnitetty leveä, harsokankaalle kirjottu pitsi. Tytön päähineenä on punainen silkkinauha.

Sukat

Sileäneuleiset, valkeat.

Jalkineet

Mustat avokkaat tai nauhakengät

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.