Sortavalan seudun miehen kansallispuku

Sortavalan seudun miehen kansallispuku
Pukua myy

Särkisalmen Nuorisoseura ry

Sivun kuva:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat

Tilaajayhteisö
Särkisalmen Nuorisoseura ry.

Valmistumisvuosi
1999

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Tutkija Leena Stenberg

Maisteri Tyyni Vahter suunnitteli Sortavalan miehen kansallispuvun 1940-luvulla ja julkaisi sen kirjassaan Suomalaisia kansallispukuja 1950. Siinä on puvusta lyhyt työselostus sekä taiteilija Alli Tourin piirtämä värillinen kuva. Tuula ja Martti Murto tekivät kirjan ohjeiden perusteella Sortavalan miehen puvun 1981 ja se on tiettävästi ensimmäinen lajissaan. Puvun kansanomainen esikuva-aineisto on talletettu Kansallismuseon kokoelmiin Sortavalasta.

Särkisalmen Nuorisoseura ry halusi saada Sortavalan miehen kansallispuvun laajempaan käyttöön ja pyysi neuvostoa palauttamaan puvun esikuva-aineistoaan vastaavaksi ja täydentämään sitä mahdollisuuksien mukaan.

Paita

Paitakangas on pellavapalttinaa. Malliltaan se on tyypillinen kansanomainen miehen juhlapaita, johon on käytetty runsaasti kangasta. Kaulus on pystyssä pidettävä ja se tuetaan huivilla. Kauluksen reunat on tikattu käsin kaksoisompeleeksi, joka on toiselta puolen kahden tikkipistorivin muotoinen ja toiselta tiheän aitapistorivin näköinen. Pitkän halkion pohjukka on vahvistettu salvalla ja pykäpistoilla. Halkio suljetaan napinläpiparin ja nyörin avulla. Hihan kiinnitysreunassa on vetopoimutettu osuus olan kohdalla. Hihan suu on suora.

Huivi

Paidan kaulus on tuettu pystyksi kaulaan sidotulla silkkihuivilla, joka mallipuvussa on musta.

Housut

Housut on tehty samasta vihertävästä toimikkaasta kuin takki, joka on vanutettu saran tapaan. Housut ovat pitkät ja sivusaumattomat. Luukku on kapea. Taskut pusseineen ovat sivusaumoissa. Luukku on suljettu kannallisin metallinapein ja niitä vastaavin lävin. Housujen kannattimina käytetään nahkaisia, kansanomaisen mallin mukaan tehtyjä olkaimia.

Liivi

Valkeasta paksusta sarasta valmistettu liivi on tarkoitettu avoimen takin alla käytettäväksi tai itselliseksi yläosaksi ilman takkia. Liivi on pitkä, lähes vyötäröpituinen ja näin ollen kansallispukujen liiveistä ehkä pisin. Takakappale on tehty vuoripellavasta. Kaulus on pysty. Liivintaskut ovat sarasta. Napitus on kaksirivinen. Napit ovat kannallisia metallinappeja.

Takki

Takki on kiinni pidettävä, pitkähkö ja vartalonmukainen. Kangas on sarasta vanutettua ohutta villatoimikasta, joka on yleissävyltään vihertävä. Takin kaulus on pysty. Napitus on kaksirivinen. Napit ovat kannallisia messinkinappeja. Napitus päättyy etureunojen kulmiin vyötärön tienoille. Hihat on tehty kahdesta kappaleesta. Halkio on sauman yhteydessä. Hihan suussa on kaitale. Se ja halkio on suljettu kahdella pienellä kannallisella messinkinapilla. Samanlaiset napit sulkevat taskujen kannet. Takissa on läpällinen laskoskörtti.

Päähineet

Karjalainen huopalääppä, luonnonmustasta huovasta valmistettu lierikko, on puvun tärkein päähine. Sen kupua kiertää samettinauha, johon on pujotettu tinasolkia. Vaihtoehtoina ovat kairalakit, joista toinen on tehty tummansinisestä ohuesta sarasta, toinen pellavapalttinasta.

Sukat

Mustat ja sileäneuleiset.

Jalkineet

Mustat nauhakengät tai mustat, lahkeiden alle puettavat saappaat.

Lähteet

Suomen kansallisneuvoston tutkimusarkisto