Soinin naisen kansallispuku

Pukua myy

Pukua ei ole saatavilla. Lisätietoja Suomen kansallispukukeskuksesta.

Tilaajayhteisö
Soinin maa- ja kotitalousnaiset ry.
Soinin kunta

Valmistumisvuosi
1982

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Toimistopäällikkö Maija-Liisa Heikinmäki

Puku perustuu pitäjässä vuosina 1977-1979 suoritettuun tekstiilinäytteiden keruun tuloksiin. Asiantuntijana toimi Maija-Liisa Heikinmäki, kotoisin Soinista. Puvun esikuva-aineisto ajoittuu 1800-luvun alkupuolelle. Puvun kokoamisessa on käytetty apuna Soinista löydettyä hamekangasta, perukirjoja ja Kansallismuseon kokoelmissa olevia tämän alueen puvun osia. Soini kuuluu maantieteellisesti eteläiseen Pohjanmaahan.

Puvun osat

Paita

Paitakangas on tiivistä puolipellavaista palttinaa. Paita on pitkä. Kaulus on pysty ja yksinkertainen. Pääntie on kulmikas ja halkiollinen. Hihat ovat leveät. Kiinnitysreunat on laskostettu. Hihan suut on vetopoimutettu. Kapeiden rannekkeiden reunat ovat nirkkoreunaiset. Paidan halkio on suljettu messinkisellä paljinsoljella.

Solki

Paljinsolki on pyöreä ja sen kehällä on neulamainen paljin.

Hame

Hamekangas on parkkumia. Sen pohja on luonnonharmaa ja kapeissa raidoissa on mustaa ja kahta punaista. Kankaan väljyys on koottu vyötäisille poimuttamalla.

Esiliinat

Esiliinoja on kaksi. Mustasta villamusliinista tehty on poimutettu. Käsinkudottu puuvillaesiliina on pystyraidallinen. Kapeat raidat on kudottu punaisella ja valkealla. Se on laskostettu.

Tasku

Tasku on leveäsuinen ja kulmistaan pyöristetty. Taskukankaina on painettu pienikuvioinen puuvillakangas, sama kuin päähineessä, sekä musta verka. Tasku on ripustettu vyötäisille messinkisellä taskuhakasella.

Liivi

Kangas on musta ja puolivillainen, sidos pomsi. Liivi ulottuu juuri ja juuri vyötäisille. Siinä on kapeat olkaimet, kookas pääntie ja kaksirivinen napitus. Napit ovat kannalliset ja messinkiä. Körtin laskokset on tuettu ja käännetty korvakkeiksi. Liivissä on poikittainen muotolaskos.

Päähineet

Aikuisen naisen päähine on kovetettu myssy, jossa on korvakkeet ja solmimisnauhat. Tämä korvamyssy on päällystetty punavoittoisella, pienikuvioiseksi painetulla puuvillakankaalla. Myssyn kanssa voi käyttää pitsiä tykin tapaan. Tytöt käyttävät punaisia silkkinauhoja.

Sukat

Valkoiset, sileäneuleiset.

Jalkineet

Mustat avokkaat tai nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.