Säkylän miehen kansallispuku

Säkylän  miehen kansallispuku. Kuva ©     Suomen kansallispukuneuvosto, Ulla Paakkunainen 1999
Pukua myy

Kaavat ja ohjeet: Säkylän kunta >

Sivun kuvat:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Ulla Paakkunainen 1999

Tilaajayhteisö
Säkylän kunta

Valmistumisvuosi
1996

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Toimistopäällikkö Maija-Liisa Heikinmäki

Säkylä oli 1800-luvulla kansatieteilijöiden ja taiteilijoiden kuvauskohde, koska se pienuudestaan huolimatta oli omaleimainen satakuntalainen pitäjä. Säkyläläinen esineistö, tavat ja vaatetus tallennettiin esineinä, kuvauksina ja kuvina.

Hetki säkyläläisestä elämästä 1870-luvulla talletettiin tupakuvaelmana Kansallismuseon perusnäyttelyyn. Theodor Schvindt suunnitteli miehen kansallispuvun samanaikaisesti naisen puvun kanssa ja se julkaistiin Suomalaisia kansallispukuja -kirjassa 1902.

Säkylän kunnan nimeämä kansallispukutoimikunta selvitti Olli Lindnin johdolla säkyläläisen kansanpukuaineiston Maija-Liisa Heikinmäen toimiessa asiantuntijana. Pukutoimikunta pyysi Suomen kansallispukuneuvostolta Asiantuntija-apua, kun pukutarkistushanke toteutettiin. Esikuva-aineisto on Kansallismuseon kokoelmissa ja sen perusteella Säkylän miehen kansallispuku palautettiin aineistoa vastaavaksi. Pukua täydennettiin röijyllä, takilla ja päähineillä.

Puvun osat

Paidat

Paidat ovat malliltaan samanlaisia ja ne on valmistettu puolipellavaisesta valkoisesta palttinasta. Toisessa paidassa on reikäompelein koristetut olkalaput, toisessa niissä on vain tikkipistorivejä. Itse paita on pitkä ja sen sivuissa ovat halkiot. Hihat ovat leveät. Hihojen kiinnitysreunat ovat vetopoimutetut, samoin hihansuut. Rannekkeet ovat kapeat ja niissä on kiinnittävinä pistoina ja koristeena tikkipistorivejä. Rannekkeiden sulkimena ovat napinläpipari ja nyöri.

Huivi

Paidan kauluksen tukena on silkkihuivi, joka voi olla punainen, tummansininen tai musta.

Housut

Säämiskä on polven alle ulottuvien nahkaisten polvihousujen materiaali. Housut ovat vartalonmukaiset. Leveäluukkuiset housut ovat koristeettomat. Vyötärökaitale, luukku ja lahkeensuun halkiot suljetaan kannallisilla messinkinapeilla. Housujen kanssa voi käyttää nahkaisia, säkyläläisen mallin mukaisia olkaimia.

Liivi

Vartaloa myötäilevän liivin kangas on, kuten naisen puvussa, punavoittoinen, pienin flammukuvioin koristettu parkkumi. Myös takaosa liivistä on parkkumia. Läppäkörtit ovat kulmikkaat. Kaulus on pysty. Taskun suukaitaleet on leikattu miehustan langansuuntaan. Napitus on kaksirivinen ja napit kannallisia messinkinappeja.

Röijy

Lyhyt röijy eli takki on tummansinistä sarkaa. Röijyn vyötäisiltä alkaa kellotettu lieve, joka päätyy takana kulmikkaisiin läppäkörtteihin. Körttien yläosat on kiinnitetty miehustaan pistoin, jotka muodostavat 4 kilven muotoista kuviota. Taskunläpät on upotettu lievettä kiinnittävään saumaan. Kaulus on hyvin tuettu ja taittuva. Napitus on kaksirivinen. Kookkaita, kolmireikäisiä luunappeja on myös taskunkansissa. Hihat ovat kahdesta kappaleesta ja niiden suissa on käänteet. Röijyssä on sisätasku.

Takki

Valkea takki on polvipituinen ja tehty paksusta sarasta. Se on kaulukseton. Takana saumat päätyvät halkioon ja körtteihin, jotka on laskostettu moninkertaisiksi. Taskut kansineen ovat viistosti sivuilla. Kannet ja osa körtin laskoksista on vuoritettu tummansinisellä saralla. Kiinnittiminä ovat hakasparit, joista osa on sijoitettu niin, että takin liepeet voi nostaa syrjään esim. ratsastettaessa.

Päähineet

Silinteri, lippalakki, kirjovirkattu myssy ja kairalakki ovat kaikki pukuun kuuluvia.

Huopasilinteri on luonnonmusta, korkeakupuinen ja huoliteltu vuorilla ja erilaisilla nauhoilla. Lippalakki on kiiltävälippainen ja sen kupu on tummansinisistä verka- tai sarkakaistoista koottu. Kairalakki on tummansinistä tai mustaa verkaa. Se rakentuu kuudesta kiilasta ja reunakaitaleesta. Kirjovirkattu myssy on punavoittoinen, runsaskoristeinen ja -värinen. Sen laella on nyöreihin kiinnitetty tupsupari.

Sukat

Käsinneulotut, punaiset vikkelisukat, jotka ulottuvat yli polven. Ne sidotaan sukkasiteillä, jotka on tehty saman mallin mukaan kuin naisen puvun taskun nauha.

Jalkineet

Kansallispuvun solkikengät, joissa on mieluusti säkyläläinen hopeasolki, tai mustat nauhakengät.

Kirjallisuus

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto