Saarijärven naisen kansallispuku

Saarijärven naisen mallipuku, sininen esiliinavaihtoehto. Kuva: Suomen käsityön museo/Hannu-Pekka Auraneva

Saarijärven naisen mallipuku, sininen röijy. Kuva: Suomen käsityön museo/Hannu-Pekka Auraneva

Sivun kuvat:
© Suomen kansallispukukeskus/Hannu-Pekka Auraneva

Katso puvun pukemisohjeet Suomen käsityön museon Vimeo-kanavalta: vimeo.com/499927717

Tilaajayhteisö
Saarijärvi-Seura ry

Valmistumisvuosi
2018

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Museoneuvos Mariliina Perkko

Saarijärven naisen kansallispukumallin on koonnut Toini-Inkeri Kaukonen 1968. Pukumallin tilaajana toimi Saarijärvi-Seura. Paikkakunnalla aktiivisesti hanketta hoitivat Ilta Ikkala ja Suoma Palmqvist.
Pukutarkistuksen perustana ovat Suomen kansallismuseon kokoelmiin Saarijärveltä talletetut hame, röijy, tykkimyssy, pirtanauhat ja sukat. Ne ovat samat, jotka Kaukonen jo 1960-luvulla valitsi kansallispuvun osiksi.

Pukutarkistuksessa puku palautettiin esikuviaan vastaaviksi materiaalien, ompelurakenteiden ja kaavoitusten osalta. Puku on ns. röijypuku ja sen kauniit käsinkudotut kankaat ovat ohuista puuvilla- ja pellavalangoista tiiviiksi kudottuja. Paidan esikuvaksi nimettiin Saarijärveltä Keski-Suomen museon kokoelmiin talletettu paita. Saarijärveltä talletettu siniraitainen röijy puetaan paidan päälle ja suljetaan messinkisin lankahakasin. Lisäksi kokonaisuutta täydennettiin Kivijärveltä talletetulla kimonohihaisella röijyllä. Esiliinavaihtoehtoja nimettiin pukukokonaisuuteen kolme erilaista, kuten myös Saarijärveltä talletettuja sukkamalleja.

Paita

Röijyn alla käytetään valkeaa puolipellavapalttinaista paitaa, jonka yliset ovat hienompilaatuista ja alaset karkeampaa laatua. Paita on pitkä ulottuen polviin asti. Se on helmasta kiiloilla levitetty, hihat ovat suorat ja puolipitkät. Paidassa on pyöreä pääntie ja etuhalkio, joka suljetaan hopeisella paljinsoljella.

Hame

Hame on pystyraitainen, käsinkudottua tiivistä ripsimäistä palttinaa, jonka raidoissa on ripsisidosta. Kankaassa on valkealla pohjalla, puna-sini-valkoisia raitaryhmiä. Hameen väljyys on koottu vyötäröllä laskostamalla siten, että taakse muodostuu vastalaskos.

Esiliinat

Esiliinavaihtoehtoja on kolme. Valkea palttinainen pellavaesiliina on yksinkertaisen juhlava. Kangasta on runsaasti ja se kootaan vyötäröllä laskoksille, jotka avautuvat keskietua kohti.
Pystyraitainen esiliina on käsinkudottua palttinaa, jossa on värillisiä ripsiraitoja. Kolmas vaihtoehto on tumman sininen taftimaista silkkiä oleva esiliina. Rakenne on kaikissa esiliinoissa samankaltainen. Esiliinojen solmiamisnauhana toimii kapea poimittu pirtanauha. Saarijärveltä talletettuja mallivaihtoehtoja on kaksi erilaista.

Sininen röijy

Sinisen röijyn päällinen on käsinkudottua puolipellavapalttinaa. Miehustakappaleet on vuoritettu valkaisemattomalla pellavapalttinalla. Helmaan on liitetty kaunis laskostelma. Tereet täsmentävät hihan kiinnityssaumat sekä pääntien ja hihansuut huolittelevat erilliset kaitaleet. Kiinnittiminä ovat messinkiset lankahakaset.

Kimonohihainen röijy

Kimonohihaisen röijyn kangas on puna-valkeaa, tiivistä ripsimäiseksi kudottua puuvillapalttinaa. Röijy on vuoritettu valkaisemattomalla pellavapalttinalla. Kiinnittimenä on takana körttien juuressa pellavanyöri, joka solmitaan eteen. Röijy suljetaan yhdellä neulalla.

Tykkimyssy

Tykkimyssy on aikuisten naisten päähine. Myssyn koppa on kolmilaskoksinen, vaalealla kuosiinkudotulla silkillä päällystetty. Takareunassa on nauharusetti. Tykkimyssy puetaan ylös kammattujen hiusten päälle. Tykkipitsi on valkealle puuvillatyllille valkealla puuvillalangalla kirjailtu ja sen reunassa on kapea nyplätty pitsi. Tykkipitsi on muotoon tärkätty.

Päänauha

Punainen päänauha on nuorten tyttöjen päälaite.

Koru

Paidan etuhalkion sulkee hopeinen paljinsolki. Se kiinnittyy halkion reunoihin ommeltuihin silmuihin.

Huivit

Pukua täydentää kansallispuvun silkkihuivi, joka voi olla kuosiinkudottu pikkukukallinen tai pieniraitaiseksi tai pieniruutuiseksi kudottu.

Sukat ja jalkineet

Pukuun kuuluvat käsin neulotut kirjoneuleiset punavalkeat sukat, joissa valittavana on kolme erilaista kirjoneulemallia. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää punaisia tai valkeita sileäneuleisia tehdasvalmisteisia kansallispuvun sukkia. Sukan varren päälle, polven alapuolelle kiedotaan sukkasiteet. Jalkaan puetaan mustat pintanahkaiset avokkaat tai kansallispuvun kanssa käytettävät nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukukeskuksen tutkimusarkisto.