Saarijärven naisen puku

Saarijärven naisen puku. Kuva © Suomenkäsityön museo

Avain riippuu avainkokasta vyötäröllä.  Kuva © Suomenkäsityön museo

 Kuva © Suomenkäsityön museo

Sukat ovat kirjoneuletta tai valkoiset.  Kuva © Suomenkäsityön museo

Pukua myy

Tällä hetkellä pukua ei ole saatavilla. Lisätietoja Suomen kansallispukukeskuksesta.

Sivun kuvat:
© Suomenkäsityön museo

Toini-Inkeri Kaukonen kokosi Saarijärven naisen kansallispuvun vuonna 1968 Saarijärvi-Seuran tilauksesta. Puku perustuu Kansallismuseossa olevaan 1870-luvulla taltioituun aineistoon.
Hannele Heikkinen tarkisti Saarijärven kansallispuvun vuonna 1982. Tarkistuksessa työohjeisiin, kaavoihin ja kankaisiin sovellettiin perinteisiä valmistustapoja. Saarijärven kansallispuku edustaa paikkakunnan pukuperinnettä 1800-luvun alkupuolella.

Paita

Paita on tiivistä pellavapalttinaa. Avarassa pääntiessä on pieniä laskoksia ja kapea pystykaulus. Muhkeiden hihojen väljyys kootaan olkapäällä laskoksin ja hihansuussa vetopoimutuksella. Hihansuissa on nirkkoreunat ja kiinnittiminä ovat napinlävet ja nyöri. Paita voidaan valmistaa myös lyhyellä etuhalkiolla, joka suljetaan paljinsoljella.

Hame

Hameessa on valkoisella pohjalla vaaleanpunaiset raidat, joissa on ohut sininen raita. Kankaan kuteen materiaali on villa ja sidos on pomsi. Väljyys kootaan pienin laskoksin, ja vyötärökaitaleena on hamekankaan vaaleanpunainen raita.

Esiliina

Pukuun kuuluu vaihtoehtoisesti kaksi leveää Toisen esiliinan kangas on vaalea, kuviollinen ja sidos on nastallista. Esiliinan väljyys kootaan laskoksilla vyötärökaitaleeseen. Toinen esiliina on puuvillaa, ja siinä on sinisellä pohjalla tummemman siniset raidat. Väljyys kootaan nauhakujaan pujotetulla pirtanauhalla.

Liivi

Liivi on joko punaista tai sinistä parkkumia ja sitä reunustaa raidallinen oikealle puolelle yhden senttimetrin verran ulottuva puuvillakangas. Liivi on lyhyt, sen pääntie on avara ja takakappaleessa on pienet körtit.

Röijy

Röijy eli vollinuttu voidaan valmistaa raidallisesta hamekankaasta tai yksivärisestä sinisestä tai punaisesta parkkumista. Avara pääntie suljetaan edestä nyöriparilla.

Päähine

Aikuisten naisten päähine on kermanvärisellä silkillä päällystetty koppamyssy. Tykkipitsissä on puuvillaharsolle valkoisella puuvillalangalla kirjottuja kukkia. Tyttöjen päähine on punainen silkkinauha.

Koru

Paljinsolkea käytetään etuhalkiollisen paidan kanssa.

Huivi

Puuvillahuivi on ruudullinen.

Muuta

Avain riippuu avainkokasta vyötäröllä.

Sukat

Sukat ovat kirjoneuletta tai valkoiset.

Jalkineet

Jalkineina käytetään ensisijaisesti mustia nauhakenkiä tai avokkaita tai yksipohjaisia nahanvärisiä lipokkaita.

Kirjallisuus

Lehikoinen, Leena-Liisa & Puhakka, Mervi (toim.) 1994. Kansallispukuja Suomesta. Saarijärvi. Värikuva ja kuvateksti puvusta, 128.
Salo, Eeva (toim.) 1992. Keskisuomalaiset kansallispuvut. Jyväskylä.