Sääksmäen miehen kansallispuku

Sääksmäen miehen  kansallispuku. Kuva © Taito Uusimaa
Pukua myy

Puvusta voi tiedustella Suomen Perinnetekstiilit Oy:sta >

Tilaajayhteisö
Sääksmäki-Seura ry.

Valmistumisvuosi
1987

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Dosentti Maija-Liisa Heikinmäki

Lennart Carlstedt luonnosteli jo 1870-luvulla Sääksmäen miehen pukua. Hanketta jatkoivat 1980-luvulla Sääksmäki-Seuran lisäksi Valkeakoski-Seura, joiden kanssa Hilkka Vilppula aloitti Sääksmäen miehen kansallispuvun kokoamistyön. Työtä jatkoi Maija-Liisa Heikinmäki yhdessä Suomen kansallispukuneuvoston kanssa. Puvun osille löytyi esikuvamateriaalia sekä Kansallismuseon että Hämeen museon kokoelmista.

Puvun osat

Paita

Paidan kaulus on pysty, huivilla tuettu. Pääntie on levitetty suorakulmaisilla tilkuilla ja vetopoimutettu. Halkion pohjukassa on yhdistävä reikäommel. Hihan kiinnitysreunan ja suun väljyydet on koottu vetopoimuttamalla. Rannekkeet ovat kapeat. Kauluksen ja rannekkeiden kiinnittiminä ovat lankanappi ja läpi. Paita on puolipellavaista palttinaa.

Huivi

Mallipuvussa huivi on mustaa silkkiä.

Housut

Polvipituisten housujen materiaali on ensisijaisesti säämiskä. Mallipuvun valmistamisen aikaan hyvää säämiskää oli vaikea saada, joten toiseksi vaihtoehdoksi otettiin musta verkaa. Housuissa on leveä luukku. Lahkeen suuhalkioiden ja luukun napit on päällystetty säämiskällä. Kannalliset metallinapit sopivat myös housujen napeiksi. Housujen kanssa voi käyttää olkaimia, jotka tarvitsevat omat nappinsa.

Liivi

Liivi on takakappaleita myöten valmistettu punaisesta floretista. Läppäkörtit ovat teräväkulmaiset. Etureunat, pysty kaulus ja liivintaskut on reunustettu tummanruskealla sametilla. Napit ovat kannallisia messinkinappeja. Liivi on kiinteä ja jättää housujen vyötärökaitaleen näkyviin.

Röijy

Röijyn kangas on kapearaidallista, nastakuviollista parkkumia. Päävärit ovat punainen ja tumma sininen, höysteenä ovat kapeat vihreät raidat ja valkoiset nastakuviot. Kaulus on pysty. Napitus on kaksirivinen ja napit on päällystetty röijykankaalla. Körtit ovat teräväkulmaiset.

Päähineet

Varraslakki on ruskehtavan punainen neulelakki, jossa on tupsu ja tummanruskealla neulotut kuviot. Musta lippalakki, jonka lippa on kiiltävää nahkaa, on toisena vaihtoehtona.

Sukat

Sukat ovat valkoiset ja ulottuvat polven yläpuolelle. Ne sidotaan tarvittaessa sukkasiteillä.

Jalkineet

Mustat nauhakengät tai kansallispuvun solkikengät

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.