Rauman seudun miehen kansallispuku

Pukua myy

Puvun ohjeita ja kaavoja: Rauman Kalevalaiset Naiset ry, Pia Ala-Äijälä, puh. 044 3447344

Tilaajayhteisö
Rauman Kalevalaiset Naiset ry.

Valmistumisvuosi
1997

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Museotoimenjohtaja Mariliina Perkko
Museonjohtaja Anna Nurmi-Nielsen

Rauman museo selvitti 1990-luvulla Rauman Kalevalaisten Naisten ry:n toimeksiannosta, minkälaiset mahdollisuudet oli koota miehen kansallispuku alueellisen pukuperinteen mukaiseksi. Pääosa miehen kansallispuvun esikuvamateriaalista on Rauman museon kokoelmisssa. Sitä täydennettiin Kansallismuseon pukuaineistolla. Rauman museon kokoelmissa on räätäli Zideniuksen puku, takki ja housut, jotka ovat olleet käytössä 1800-luvun puolivälissä. Nämä puvunosat ovat puku-uusinnoissa keskeisiä. Muut osat löytyivät sekä Rauman museon että Kansallismuseon kokoelmista.

Puvun osat

Paita

Paidan malli lainattiin Säkylästä. Sikäläisistä kansanomaisista juhlapaidoista otettiin tähän pukuun yksinkertainen paita ja toiseksi juhlavampi, kirjotuin olkalapuin varustettu. Molemmat paidat on valmistettu pellavaisesta tai puolipellavaisesta palttinasta.

Huivi

Paidan kaulus on tuettu pystyyn silkkihuivilla, joka on valkoinen, musta, tummansininen tai punainen.

Housut

Pitkät, kapealuukkuiset housut ovat tummansinistä, ohutta sarkaa. Luukkua ja vyötärökaitaletta sulkevat napit ovat kannallisia pronssinappeja, joissa on kukkakuvio. Housuissa on sivusaumat, joihin on upotettu taskut pusseineen. Housujen kanssa voi käyttää olkaimia. Nahkaolkaimia varten on housujen vyötärökaitaleessa nappipari takana ja edessä.

Liivit

Liivejä on kaksi. Toinen on ruudullisesta kotikutoisesta valmistettu. Lanka on ohutta karstavillaa. Väreinä on tumma sininen ja kirkas punainen. Kangas on kudottu tiiviiksi palttinaksi. Selkäkappale on samaa kangasta. Toisen liivin etukappaleet ja kaulus ovat sini-puna-mustaruudullista silkkiä, selkäkappale puuvillapalttinaa. Molemmissa liiveissä on pysty kaulus ja liivintaskut sekä kaksirivinen napitus. Napit ovat kannallisia messinkinappeja.

Röijy

Röijy on lyhyenlainen ja tummansinisestä sarasta valmistettu. Röijyn kaulus on taittuva, napitus kaksirivinen. Hihansuissa on napituksella suljettavat käänteet. Hihat ovat kahdesta kappaleesta. Röijyssä on liivintaskut.

Päähine

Musta tai tummansininen verasta tai ohuesta sarasta valmistettu lakki, jossa on kiiltävä nahkalippa.

Sukat

Sukat ovat mustat tai tummansiniset sileäneuleiset sukat.

Jalkineet

Mustat nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.