Pieksämäen seudun naisen puku

Pukua myy

Taito Itä-Suomi/Pieksämäki >

Tilaajayhteisö
Pieksämäki-Seura ry
Pieksämäen Kalevalaiset Naiset ry

Valmistumisvuosi
1986

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Museonjohtaja Mariliina Perkko

Pieksämäen seutu käsittää alueellisesti Pieksämäen kaupungin ja maalaiskunnan, Virtasalmen, Jäppilän ja Haukivuoren. Pieksämäen seudun kansallispuku edustaa kansanpukua, jollainen oli tyypillinen Luoteis-Savolle 1800-luvun puolivälin tienoilla. Esikuvina käytetyt kansanomaiset vaatekappaleet ja kangastilkut ovat Kansallismuseon ja yksityisten kokoelmissa. Pukukankaat on kudottu ohuista puuvillalangoista napakoiksi raidallisiksi ja ruudullisiksi.

Puvun osat

Paita

Paidasta näkyy röijyn alta vain kaistale pääntietä. Paita on kaulukseton, koristeeton ja alasellinen. Kangas on puolipellavaista palttinaa. Hihat ovat lyhyet ja kapeahkot.

Hame

Hame ja röijy on tehty samasta tummansinipohjaisesta, kapearaitaisesta palttinasta. Nelimetrinen hamekangas on laskostettu syviksi laskoksiksi siten, että edessä on lautalaskos, josta syvenevät laskokset lähtevät kohti keskellä takana olevaa vastalaskosta.

röijy kimonohihainen röijy ulottuu yli vyötäisten. Helmassa on takana laskoskörtit ja etupuolella helmaa levittävät kiilat. Pääntie on kookas, hihat kapeat. röijyn ainoana sulkimena on nurjalle körttien juureen kiinnitetty pirtanauha, joka solmitaan eteen.

Esiliinat

Esiliina puetaan röijyn alle tai päälle. Molemmat ovat kookkaita ja laskostettuja. Sinipohjaisessa esiliinassa on kapeat, valkeat koukkuraidat. Sinisellä, punaisella ja valkoisella kudottu raitaesiliina on sidokseltaan ruusukasta.

Tasku

Pieni vyötasku on tehty verka- ja puuvillatilkuista ja on malliltaan savolainen, kapeasuinen. Se sidotaan vyötäisille pirtanauhalla.

Huivit

Puuvillalangasta ruudullisiksi kudotut huivit ovat monikäyttöisiä. Ne voi pukea hartioille monella tavalla, tykkimyssyn suojaksi tai päähuiviksi. Huivista voi myös solmia nyytin. Pukuun on liitetty kaksi erilaista ruudullisiksi kudottua huivia, tumma sinivoittoinen ja vaaleampi punavoittoinen.

Päähineet

Tykkimyssy on pohjoissavolaiseen tapaan melko kookas ja etureunaltaan herttamainen. myssyn koppa on päällystetty kermanvärisellä silkillä. Tykkipitsinä on kirjomaton tyllikaitale. Tyttöjen päähineenä on punainen silkkinauha.

Sukat

Punaisen ja valkean raidalliset sukat on neulottu käsin. Myös valkeita sileäneuleisia sukkia voi käyttää.

Jalkineet

Mustat avokkaat, nauhakengät tai värjäämättömästä nahasta tehdyt lipokkaat.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.