Parkanon ja Kihniön naisen kansallispuku

Pukua myy

Tiedustelut: Petäjä-opisto >

Tilaajayhteisöt
Parkanon kaupunki
Kihniön kunta

Valmistumisvuosi
1984

Asiantuntija
Kansallispukuraati

Taiteilija Germund Paaer suunnitteli 1930-luvulla Parkanon naisen kansallispuvun, josta ei ole tiettävästi säilynyt työpiirustuksia. Parkano-Seura ry ja Parkanon nuorisoseura ry tekivät Suomen kansallispukuneuvostolle aloitteen puvun tarkistamiseksi esikuvamateriaaliaan vastaavaksi.

Parkanon ja Kihniön kunnat ottivat huolekseen pukuhankkeen kustannukset ja halusivat, että tämä näkyy myös puvun nimessä.

Paaer käytti tiettävästi suunnitelmassaan keskeisenä osana Parkanosta Kansallismuseon kokoelmiin talletettua hametta. Sama upeasti flammukuvioitu hame oli tarkistuksen lähtökohtana. Puku on tavallaan uusi, koska 1930-luvun puvusta ei ole dokumentteja. Kansallismuseon ja Satakunnan museon kokoelmista löytyi puvun osia, joita käytettiin Parkanon ja Kihniön puvun kokoamisessa esikuvina.

Paidat

Alimmaiseksi puetaan hihaton, pitkä hankkipaita. Sen päälle puetaan hartuushame. Hameen päälle tulee ylispaita. Paidat ovat puolipellavaisia tai pellavaisia.
ylispaidan pääntie on kookas ja nelikulmainen. Kaulus on pysty, päärmereunainen ja edestä avoin. Pääntien väljyys on koottu laskoksiksi. Olkalaput on kiinnitetty tikkipistoin. Hihat ovat leveät. Kiinnitysreuna on osittain laskostettu. Hihansuut on vetopoimutettu. Kapeissa Rannekkeissa on nirkkoreunat ja sulkimina napinläpiparilla ja nyöri.

Hame

Hamekangas on leveäraitaista, puolivillaista ripsiksi kudottua palttinaa. Siinä vuorottelevat leveä lampaanmusta raita ja monivärinen kapeiden raitojen ryhmä, jossa osa raidoista on kudottu flammulangoilla. Halkio on edessä. Hame on laskostettu. Vyötärökaitaleeseen on kiinnitetty olkaimet, jotka ovat niin lyhyet, että hame alkaa rintojen alta.

Esiliina

Kookas esiliina on vihreätä silkkiä. Se on laskostettu.

Tasku

Kookas punertava tasku on tehty kuvioidusta nahasta. Taskussa on kaksi suuta ja sisällä kaksiosainen taskupussi. Se on kiinnitetty soljelliseen nahkavyöhön.

Röijy

Röijyn kangas on punaista florettia. Siinä on laaja pääntie ja kapenevat hihat, joiden suissa on napilla ja lävellä suljettavat halkiot. Etureunat on pyöristetty sekä pääntiellä että helmassa. Kiinnittiminä on kolme hakasparia. Röijy ulottuu edessä vyötäisten tienoille. Helmaviiva nousee kohti komeata laskoskörttiä.

Huivi

Silkkihuivi.

Päähineet

Tytön päähine on punainen silkkinauha. Aikuisen tykkimyssyn koppa on päällystetty mustalla, ketjupistoin kirjotulla silkillä. Tykin pitsi on nyplätty, floderi-tyyppinen.

Koru

Hopeisista levyistä ja ketjuista tehty riipus, joka sidotaan nyörillä kaulan juureen.

Sukat

Punaiset, mustat tai vihreät ja sileäneuleiset.

Jalkineet

Mustat nauhakengät, avokkaat tai kansallispuvun solkikengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.