Nurmijärven naisen kansallispuku

Nurmijärven naisen kansallispuku. Kuva ©  Suomen kansallispukuneuvosto, Ulla Paakkunainen 1999

Vyötasku © Suomen käsityön museo

Pukua myy

Taito Etelä-Suomi ry , Uusimaa >

Kuva:
© Suomen kansallispukuneuvosto, Ulla Paakkunainen 1999

Tilaajayhteisö
Uudenmaan käsi- ja taideteollisuus ry

Valmistumisvuosi
1996

Puvun asiantuntijat
Kansallispukuraati
museotoimenjohtaja Mariliina Perkko

Nurmijärven naisen kansallispuvun suunnitteli Tyyni Vahter Alli Tourin kanssa 1954. Puku on Helmi Vuorelma Oy:n tuotannossa. Uudenmaan käsi- ja taideteollisuus ry pyysi kansallispukuneuvostoa tarkistamaan jo nelikymmenvuotiaan puvun esikuva-aineistoaan vastaavaksi. Nurmijärven kunta, Nurmijärvi-Seura, Kalevalaiset Naiset ry ja alueen kansantanssijat tukivat hanketta. Puvun esikuva-aineisto on kansallismuseon kokoelmissa.

Paita

Alasellinen paita on pohjepituinen. Alaset on levitetty kiiloilla. Kangas on tiivistä pellava- tai puolipellavapalttinaa. Pääntie on kookas ja nelikulmainen. Kaulus on leveä ja edestä avoin. Ulkoreunan tuntumassa on kapea reikäommelraita. Reunoja kiertää kapea nyplätty pitsi. Pääntien kokoa voi säätää kujaan pujotetun nyörin avulla.

Olkalaput ovat nirkkoreunaiset. Niiden päissä on ronkattu raita ja polveileva ketjupistoraita. Hihat ovat leveät. kiinnitysreunassa on olan kohdalla laskostus. Suut on vetopoimutettu. Kapeat rannekkeet ovat nirkkoreunaiset. Niissä on ronkattu raita. Kiinnittiminä on napinläpipari ja nyöri.

Hame

Hamekangas on punaista verkaa. Hame on vetopoimutettu vyötäisille.

Esiliina

Kookas harsokankainen esiliina on valkea ja laskostettu. Kapean vyötärökaitaleen päät on taitettu silmuiksi, joihin solmimisnauha pujotetaan.

Tasku

Kookkaassa taskussa on alikeompelulla tehtyjä monivärisiä kuvioita. Kankaat ovat ohutta sarkaa. Suu on suora. Tasku sidotaan vyötäisille sinivalkealla pirtanauhalla.

Liivi

Esikuvaliivi on kalminkkia, jonka värit ja raidat on pystytty hyvin toistamaan kansallispuvun liivikankaaseen. Raidoitus on punavoittoinen. Liivi on kiinteä, pitkä ja suljettu piilonyörityksellä. Olkaimet ovat leveähköt. Körtti on laskostettu ja salvoin vahvistettu. Poikittaiset, ompelemattomat laskokset lähtevät körttien juuresta kohti keskietua.

Huivi

Silkkihuivi.

Koru

Hopeinen kaulakoru on koottu ketjuista ja kaiverretuista levyistä. Se on sidottu kaulalle nyörillä.

Päähineet

Tykkimyssyn koppa on päällystetty punaisella ketjupistoin kirjotulla silkillä. Tykkipitsi on tylliä, johon on kuvioitu ompelemalla. Sitä reunustaa kapea nyplätty pitsi. Tykkimyssy on aikuisen naisen päähine. Tytöt käyttävät punaista silkkinauhaa.

Sukat

Sukat ovat valkoiset tai punaiset, sileäneuleiset.

Jalkineet

Mustat nauhakengät, avokkaat tai kansallispuvun solkikengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.