Nurmijärven miehen kansallispuku

Nurmijärven miehen kansallispuku. Kuva ©  Suomen kansallispukuneuvosto, Ulla Paakkunainen 1999
Pukua myy

Taito Etelä-Suomi ry , Uusimaa >

Kuva:
© Suomen kansallispukuneuvosto, Ulla Paakkunainen 1999

Tilaajayhteisö
Uudenmaan käsi- ja taideteollisuus ry

Valmistumisvuosi
1996

Puvun asiantuntijat
Kansallispukuraati
museotoimenjohtaja Mariliina Perkko

Nurmijärven miehen kansallispuvun suunnitteli Tyyni Vahter taiteilija Alli Tourin kanssa 1954. Museokokoelmista löytyi vain nurmijärveläinen miehen takki. Muiden puvun osien malli otettiin Askolan miehen kansallispuvusta ja liivikangas tehtiin naisen puvun liivi- ja hamekankaan malliseksi, mutta kapeampiraitaiseksi.
Uudenmaan käsi- ja taideteollisuus ry pyysi kansallispukuneuvostoa tutkimaan, voisiko puvun tarkistaa ja täydentää nurmijärveläisen kansanpukuaineiston mukaiseksi. Uutta nimenomaan Nurmijärveltä talletettua kansanpukuaineistoa ei löytynyt, uusimaalaista kylläkin. Puvun röijy tarkistettiin esikuvaansa vastaavaksi. Liiville nimettiin uusi esikuva. Muutoin puku tehtiin hyvin dokumentoidun askolalaisen kansanpuvun mukaiseksi, kuten Askolan miehen tarkistettu kansallispuku 1993.

Paita

Esikuvana on kansanomainen juhlapaita. Kangas on tiivistä pellava- tai puolipellavapalttinaa. Kaulus on pystyssä pidettävä ja sitä tukee kaulan ympäri solmittava huivi. Pääntiellä ja hihansuissa on tiivis vetopoimutus. Paidassa on pitkä halkio, jonka pohjukassa on yhdistävää reikäommelta. Rannekkeet ovat kapeat, tikkipistoin koristetut ja nirkkoreunaiset.

Huivi

Huivi on silkkiä. Mallipuvussa se on punainen.

Housut

Säämiskäiset polvihousut ovat leveäluukkuiset. Luukku on suljettu isoilla kannallisilla metallinapeilla, lahkeen suuhalkiot pienemmillä. Suiden kaitaleissa on solkikiinnitys. Housut ovat kiinteät. Sekä säämiskä että saumat ovat joustavia. Luukku ja lahkeen suut on koristettu säämiskän ompelussa käytetyillä koristeompeleilla. Housujen kannattamina voi käyttää nahkaisia olkaimia, jotka tarvitsevat omat nappinsa.

Liivi

Liivin kangas on kapearaitaista parkkumia. Se on pystyraidallinen. Raitojen väreistä hallitsevat punainen ja tumma sininen, joukossa on myös valkoista ja vihreää. Myös liivin takakappale on parkkumia. Kaulus on pysty, napitus yksirivinen. Napit ovat kannallisia metallinappeja. Tavanmukaisten liivintaskujen suukaitaleiden raidat ovat vaakasuorat. Liivissä on kulmikkaat läppäkörtit.

Röijy

Lyhyt röijy on tehty tummansinistä sarkaa. Kaulus on taittuva. Napitus on kaksirivinen. Napit on päällystetty röijykankaalla. Röijyssä on liivintaskut. Körtti on laskoksien ja läpän yhdistelmä. Körtin tyvessä on päällystetyt napit, samoin laskosvarassa lähellä helmaa.

Päähineet

Huopasilinteri tai tummansinisestä sarasta tehty patalakki.

Sukat

Punaiset, sileäneuleiset, yli polven ulottuvat ja sidottavissa sukkasitein polven alapuolelta.

Jalkineet

Mustat nauhakengät tai kansallispuvun solkikengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.