Maskun seudun naisen kansallispuku

Maskun seudun naisen kansallispuku
Pukua myy

Tällä hetkellä pukua ei ole saatavilla. Lisätietoja Suomen kansallispukukeskuksesta.

Sivun kuvat:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmatn kokoelma / Lasse Keltto

Tilaajayhteisö
Maskun kunta

Valmistumisvuosi
1985

Puvun asiantuntijat
Kansallispukuraati
maisteri Hagar Nikander

Lähes 800-vuotias varsinaissuomalainen Maskun kunta sijaitsee Turun tuntumassa. Maskun seudun kansallispuku perustuu alueelta Turun maakuntamuseoon ja Kansallismuseoon talletettuun kansanpukumateriaaliin sekä perukirjatietoihin.

Paita

Paita on tyypillinen länsisuomalainen kansanomainen naisen juhlapaita. Siihen on käytetty runsaasti kangasta: paita on pitkä ja kiiloin levitetty, hihat ovat leveät, samoin kaulus. Hihan suut on vetopoimutettu. Ranneke on hyvin kapea ja siihen on mahdutettu siro ronkkausraita, tikkipistorivejä ja nirkkoreuna. Sulkimena on napinläpipari ja nyöri. Kaulus on pystyssä pidettävä ja hapsureunainen. Edessä on yhdistävä reikäommel. Paitakangas on pellava- tai puolipellavapalttinaa.

Hame

Mustaan verkahameeseen on käytetty runsaasti kangasta. Se on koottu vyötäisille vetopoimuttamalla.

Esiliinat

Valkea paitakankainen esiliina on kookas ja vyötäisiltä laskostettu. Vihreä silkkiesiliina on samanmallinen.

Liivi

Kalminkki on esikuvaliivin kangas. Kansallispukuun on tehty mahdollisimman tarkasti esikuvan värejä toistava kangas, jossa värisävyt ja värien liukuma raidoissa on kalminkin tapaan tehty. Kangas on leveäraitainen, punaisen ja vihreän voittoinen. Liivi on vartalonmukainen ja nyöritetty. Takana on näyttävä laskoskörtti. Helma on kiiloin levitetty. Körteistä kohti keskietua kulkee poikittainen muotolaskos, joka nostaa kiinteän liivin helmaa ja antaa tilaa hameelle.

Päähineet

Tykkimyssyn koppa on keskikokoinen ja lempeän punaisella silkillä päällystetty. Pitsiksi sopii nyplätty frimodiglai tai floderi -tyyppinen pitsi.
Punainen silkkinauha on tytön päähine.

Sukat

Sukat ovat valkoiset ja sileäneuleiset.

Jalkineet

Mustat avokkaat, nauhakengät tai kansallispuvun solkikengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.