Mäntsälän naisen kansallispuku

Mäntsälän naisen kansallispuku. Kuva © Taito Uusimaa
Pukua myy

Taito Etelä-Suomi ry , Uusimaa >

Kuva:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Timo Ripatti 1986

Tilaajayhteisö
Mäntsälä-Seura

Valmistumisvuosi
1981

Puvun asiantuntijat
Kansallispukuraati
FT Hilkka Vilppula

Mäntsälän Sepänmäen museoon talletettu hame ja sukat sekä Suomen kansallismuseon kokoelmissa olevat mäntsäläläiset puvunosat ovat olleet esikuvina Mäntsälän kansallispuvun kokoamisessa. Puvun erikoisuutena on sarvimyssy.

Paita

Paidan kangas on puolipellavaista palttinaa. Pääntie on kookas, kaulus leveä ja edestä avoin. Kauluksen reunoja kiertää päärme ja sidepistoreikäommelraita. Olkalaput ovat nirkkoreunaiset. Lisäksi niissä on ronkaten ja pykäpistoin tehdyt raidat. Hihojen suut on laskostettu kuten myös osa kiinnitysreunoja. Laskokset on sidottu tikkipistoin. Rannekkeet ovat leveät ja tikkipistorivein koristetut. Kiinnittiminä on nappi ja läpi.

Alushame

Alushame on tehty valkoisesta, käsinkudotusta puuvillatoimikkaasta. Sen helmassa on paksummalla langalla kudottuja raitoja. Halkion ja vyötärökaitaleen sulkimena on punavalkea pirtanauha.

Hame

Hamekangas on leveäraitaista parkkumia, jossa vuorottelevat tummansininen raita ja leveä punavoittoinen kapeiden raitojen ryhmä, jossa on pieniä flammukuvioita. Hame on laskostettu.

Esiliina

Mustan esiliinan silkki on kuviolliseksi kudottua tai kuvioimatonta. Se on laskostettu.

Tasku

Tasku on pyöreäpohjainen ja kapeasuinen. Se on tehty hameparkkumista ja reunustettu tummansinisellä kaitaleella. Solmimisnauha on sinivalkea villainen pirtanauha.

Liivi

Liivi on tummansinistä verkaa tai florettia. Se ulottuu edessä vyötäisille. Helmaviiva nousee kohti runsaasti laskostettua körttiä. Liivi on nyöritetty. Pääntie on kookas, olkaimet kapeahkot.

Päähineet

Sarvimyssy on Mäntsälän seudulle ominainen päähine. Koppa on pehmeähkö ja sen takaosaan on muotoiltu sarvimainen uloke. Myssy on päällystetty mustalla silkkidamastilla. Laelle on kiinnitetty pyöreästi laskostettu silkkinauharuusuke, jonka päät riippuvat takana. Päähineeseen kuuluu pitkä ja leveä, kahdesta nyplätystä pitsistä yhdistetty ja poimutettu pitsiosa, joka on kiinnitetty palttinakaitaleeseen. Pitsi on tärkätty kovaksi. Se puetaan myssyn alle niin, että pitsi jää pystyyn.
Tyttöikäinen pukee päähänsä tummansinisen ja valkean silkkinauhan.

Sukat

Pitsineuleiset sukat ovat valkeat ja puuvillaa. Puvun kanssa voi käyttää myös sileäneuleisia sukkia.

Jalkineet

Mustat nauhakengät, avokkaat tai kansallispuvun solkikengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.