Loimaan seudun naisen kansallispuku

Pukua myy

Suomen Perinnetekstiilit Oy >

Tilaajayhteisö
Loimaan kaupunki, Loimaan, Mellilän ja Oripään kunnat

Valmistumisvuosi
1987

Puvun asiantuntijat
Kansallispukuraati
tutkija Leena Holst

Loimaan kunnan ja Loimaan kaupungin kulttuurilautakunnat olivat kansallispuku- hankkeen alkuunpanijoita. Mukaan lähtivät Mellilän ja Oripään kunnat. Kansallispukutoimikunnassa oli edustus kaikista osallistujakunnista. Toimikunta teki perusteellisen kansanomaista pukeutumista Satakunnan eteläisissä osissa kartoittavan tutkimuksen. Kansallispuku pohjautuu loimaalaisiin yksityisomistuksessa oleviin kansanpukujen osiin, Turun maakunta-arkiston perukirjatietoihin ja maakuntamuseon kokoelmiin.

Paita

Paita on pitkä ja kiiloin levitetty. Pääntie on nelikulmainen ja laaja, edestä ja takaa laskostettu. Kauluskaitale on yksinkertainen, edestä avoin. Hihat ovat leveät, suistaan vetopoimutetut. Kiinnitysreunoissa on laskosryhmiä. Rannekkeet ovat kapeat ja nirkkoreunaiset, tikkipistorivien somistamat. Kiinnittiminä ovat napinläpipari ja nyöri. Paitakangas on tiivistä pellava- tai puolipellavapalttinaa.

Hame

Hameeseen on käytetty runsaasti punaista verkaa, joka on vetopoimutettu vyötäisille.

Esiliina

Esiliina on satakuntalaiseen tapaan kookas ja pystyraidallinen. Se on hienoa indigonsinistä pellavapalttinaa, jonka raidat ovat osittain silkkilangoilla kudottuja. Esiliina on laskostettu. Se sidotaan kapealla pirtanauhalla.

Liivi

Liivi on siro, edestä vyötäisille ulottuva. Se on nyöritetty. Laskoskörtti on runsas ja pysty. Kangas on punaista, kukkakuvioiseksi kudottua hienoa villakangasta, florettia.

Huivi

Silkkihuivi.

Päähineet

Pukuun valittuja tykkimyssyn koppia on kaksi, musta ja kirjottu punainen, joka on reunustettu vihreällä silkkinauhalla. Koppamalli on pieni, korkeakupuinen. Pitsi on kirjottua harsoa ja viimeistelty tärkkäämällä ja sinistämällä.
Tyttö käyttää punaista silkkinauhaa.

Koru

Kaulakoru on kaiverretuista hopealevyistä ja ketjuista rakennettu. Se sidotaan kaulalle nyörillä.

Sukat

Valkoiset ja sileäneuleiset.

Jalkineet

Mustat avokkaat, nauhakengät tai soljelliset kansallispukukengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.