Lemin naisen kansallispuku

Pukua myy

Taito Etelä-Suomi ry >

Tilaajayhteisö
Lemin Kotiseutuyhdistys ry

Valmistumisvuosi
1988

Puvun asiantuntijat
Kansallispukuraati
tutkija Leena Pursiainen

Lemin naisen kansallispuvun suunnitteli U.T. Sirelius, joka julkaisi pukumallin 1921. Suomalaiset kansallispuvut -vihkossa. Puku perustui Lemiltä ja sen naapurikunnista Kansallismuseon kokoelmiin talletettuun kansanpukuaineistoon.

Lemin Kotiseutuyhdistyksen pyynnöstä toteutetussa pukutarkistuksessa palautettiin kansallispuku esikuva-aineistoaan vastaavaksi. Tarkistuksen yhteydessä pukukokonaisuutta täydennettiin kahdella päähineellä.

Paita

Paita on pitkä ja alasellinen. Alaset on levitetty kiiloilla. Kangas on tiivistä puolipellavaa.

Pääntie on kookas ja nelikulmainen ja sen vaakasuorissa reunoissa on vetopoimuryhmiä. Kaulus on pysty ja hapsureunainen. Kauluskaitaleen päät on liitetty toisiinsa yhdistävällä reikäompeleella. Hihat ovat leveät. Suissa on vetopoimutus, kiinnitysreunoissa laskosryhmät. Rannekkeet ovat leveät ja rikkaasti kirjotut: ulkoreunassa on siro nirkotus, keskellä runsas ronkkaus, lisänä tikkipistorivejä. Kiinnittiminä Rannekkeissa on napinläpipari kiinnitysreunan tuntumassa ja niihin sidottava nyöri.

Hame

Parkkumihame on leveäraitainen, tummansinisen voittoinen. Alueelle tyypillisesti muina väreinä ovat tiilenruskea, sinivihreä, keltainen ja luonnonvalkoinen kapeiden raitojen leveinä ryhminä ja tummansinisten leveiden raitojen tahdittamana. Hame on leveät myötälaskokset.

Esiliina

Esiliina on kookas ja valkea, paitakankainen, laskostettu.

Liivi

Liivi on malliltaan erikoinen: siinä on erillinen, kellotettu helmus. Miehusta on kiinteä, pääntie kookas. Kiinnittiminä ovat tukevat lankasilmut ja kookkaat, kaksireikäiset luunapit. Helmus on kiinnitetty etukappaleen osalle. Takakappale on kaksiosainen ja sen laskosvarat yhdessä helmuksen kanssa muodostavat niukat laskoskörtit.

Röijy

Röijy on paksuhkoa, valkoista sarkaa. Se on vuoriton. Röijy on kooltaan niukka. Se on liiviä lyhyempi. Pääntie on U-muotoinen ja mustalla villapalttinalla reunustettu. Helmaviiva nousee kohti keskitakaa ja laskoskörttejä. Hihat on tehty kahdesta kappaleesta. Ne kapenevat kohti hihansuuta ja sen käänteitä. Vaakasuorat, körteistä lähtevät laskokset kuuluvat röijyyn ja antavat sille alaspäin levenevää muotoa.

Huivi

Silkkihuivi tai valkea, ohuesta pellavapalttinasta tehty.

Päähineet

Tyttö pukee päähänsä punaisen silkkinauhan. Naisen päälaite on tanu, joka on valkoinen, pellavapalttinasta tehty lakki, liinamyssy. Tanu lemiläisittäin on kurinalaisesti pituussuuntaan laskostettu ja lasiruudukkaiseksi lemiläisen mallin mukaan nyplätyllä pitsillä reunustettu. Tarjolla on myös muita paikallisia kansanomaisia päähineitä, mutta niistä ei ole vielä tehty uusintoja.

Sukat

Valkoiset ja sileäneuleiset.

Jalkineet

Mustat nauhakengät tai avokkaat, värjäämättömästä nahasta tehdyt lipokkaat.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.