Lavian naisen kansallispuku

Lavian naisen kansallispuku
Pukua myy

Lavia–seura / Kyllikki Karimäki >

Sivun kuvat:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmatn kokoelma / Lasse Keltto

Tilaajayhteisö
Lavia-Seura ry

Valmistumisvuosi
1985

Puvun asiantuntijat
Kansallispukuraati
kansallispukukonsultti Ritva Somerma
tekstiilitaiteilija Talvikki Lausala

Lavian naisen kansallispuvun esikuva-aineisto löytyi Satakunnan museon ja Kansallismuseon kokoelmista. Mallipuku valmistettiin Lavia-Seuran kansallispukutoimikunnan voimin talkootyönä, jota johti Kyllikki Karimäki. Hannele Suominen ja Sirkka-Liisa Hakala Satakunnan museosta olivat sikäläisen aineiston asiantuntijoina mukana valmistusprosessin aikana. Mallipuku täydennettiin 1995 röijyllä ja 2009 vihreällä tykkimyssyllä.

Paita

Paitaan on länsisuomalaiseen tapaan käytetty runsaasti kangasta: alaset on poimutettu, yliset leveät ja hihat komeankokoiset. Kookkaan pääntien muoto on omanlaisensa, sillä muutoin suorakulmion muotoisen aukon etureuna on lievästi V-muotoinen. Kaulus on yksinkertainen, pystyssä pidettävä ja hapsureunainen. Kiinteät rannekkeet ovat leveät, tikkipistorivein koristetut. Nappi ja napinläpi ovat aivan kiinnitysreunassa. Hihansuut on vetopoimutettu, kiinnitysreuna laskostettu.

Hame

Kapeasti raidoitettu parkkumi on punavoittoinen. Kolmimetrinen kangas on koottu hameeksi pienillä myötälaskoksilla.

Esiliina

Esiliina on tummansinistä ryhdikästä silkkiä. Se on laskostettu.

Tasku

Tasku on pitkänomainen, leveäsuinen ja pyöreäpohjainen satakuntalaiseen tapaan. Se on koottu sinisistä ja punaisista tehdaskutoisista arvokangastilkuista, kuten verasta ja damastista ja reunustettu säämiskällä. Tasku sidotaan vyötäisille pitkällä pellavaisella, sinivalkealla ripsiksi kudotulla pirtanauhalla.

Liivi

Liivi on nyöritetty, ylälantiolle ulottuva ja kiinteä. Etureunat on lovettu helmasta. Poikittaiset muotolaskokset ulottuvat etureunoista körttien tyveen. Körtti rakentuu laskoksista ja pyöreämuotoisista läpistä. Kiilat levittävät helmaa. Kangas on punaista villadamastia.

Röijy

Röijy on lyhyehkö, edestä napitettu. Pääntie on avara, pyöreämuotoinen. Hihat ovat kahdesta kappaleesta ja olalta laskostetut. Kangas on tummansinistä sarkaa. Napit ovat röijykankaalla päällystettyjä. Röijy on malliltaan ja työtavoiltaan kuten Tyrvään kansallispuvun röijy, joka on musta.

Huivi

Silkkihuivi.

Päähineet

Tytön päähine on punainen silkkinauha. Aikuisen naisen tykkimyssy on pienehkö, joko lempeänpunaisella tai lehmuksen vihreällä kukkakuvioiseksi kirjotulla silkillä päällystetty. Tykkipitsi on nyplätty floderi, frimodiglai tai tuplapohjainen Riksin pitsi. Tykkipitsi on nyplätty floderityyppinen.

Koru

Kaulan juureen ripustetaan hopeinen, kaiverretuista levyistä rakennettu levyriipus.

Sukat

Sukat ovat sileäneuleiset, valkoiset.

Jalkineet

Mustat nauhakengät, avokkaat tai soljelliset kansallispukukengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.