Lavansaaren miehen kansallispuku

Pukua myy

Taito Kymenlaakso ry >

Tilaajayhteisö
Lavansaarelaisten kalastajain seura ry

Valmistumisvuosi
1993

Puvun asiantuntijat
Kansallispukuraati
kansallispukukonsultti Ritva Somerma

Suomen lahden saaristoon kuuluva Lavansaari on lähempänä Viroa kuin Suomea. Saari jäi viime sodan jälkeen Neuvostoliiton alueeksi. Saarelaiset pystyivät kuljettamaan evakkoon lähtiessään jahdeissaan myös vanhaa esineistöä. Tämä mahdollisti osaltaan kansallispukujen kokoamisen. Muu aineisto on Kansallismuseon kokoelmissa. Puvun osat ovat malliltaan yksinkertaisia, mutta kankailtaan vaativia.

Paita

Pitkä paita on tehty pellavapalttinasta. Pääntien kokoa on lisätty olkatilkuilla ja se on vetopoimutettu. Kaulus on pysty ja napinläpiparilla ja nyörillä suljettu. Kaulus on reunustettu tikkipistorivein ja päät on huoliteltu pykäpistoin. Halkio on pitkä ja sen pohjukka on vahvistettu laskoksella. Hihat ovat kahdesta kappaleesta ja suuhun päin kapenevat. Hihojen suissa on lyhyt halkio ja leveähkö, tikkipistorivein koristettu päärme.

Housut

on kahdet, sarkaiset ja pellavatoimikkaiset, molemmat valkoisia. Housut ovat kapealuukkuiset, lahkeet polven yli ulottuvat. Lahkeen suut ovat ilman kokoavaa suukaitaletta, mutta halkioiden reunoihin kiinnitetyillä pitkillä nauhoilla sidotaan lahkeen suut polven alta joko pitkien saappaiden suihin mahtuviksi tai kirjoneuleisten sukkien alle. Kapea luukku suljetaan kannallisilla messinkinapeilla sarkahousuissa ja nelireikäisillä luunapeilla pellavahousuissa. Sarkaiset housut ovat väljähköt, talvikäyttöön ajatellut, kiinteämmät pellavaiset kesäkäyttöön. Olkaimet ovat tarpeen.

Liivi

Liivin malli on yksinkertainen. Etukappale on villaripsiä, raidat poikittain. Olkakappale on parkkumia. Takakappale on pystyraitainen ja pomsiksi kudottua pellavaa. Pystyyn kaulukseen on käytetty kolmenlaista kangasta. Raidat ovat kapeita, päävärit sininen, punainen ja valkea. Vuori on pystyraidallista pellavapalttinaa. Liivi on kuin taidokas tilkkutyö. Liivin oikeanpuoleisessa kädentiessä on kainalon tuntumassa lovi, jota kautta käden voi sujauttaa povitaskuun. Vuorissa on toinenkin tasku. Kiinnittiminä ovat isot, kannalliset metallinapit ja lankasilmut, yhteensä neljä paria.

Viitta

eli kauhtana on luonnonvalkeaa paksua sarkaa. Viitta on lyhyehkö, sivukiiloin levitetty. Pääntiellä on punainen verkareunus, jossa on sinistä villalankakirjontaa. Koristepistot jatkuvat vielä etureunojen yläosiin. Kiinnittiminä on villalangasta tehty palmikkopari, jossa väreinä on keltainen, valkoinen ja sininen.

Päähineet

Topattu, korkeapesäinen lippalakki on tummansinistä sarkaa. Sen lipan päällysosa on saralla, alapuoli vihreällä sametilla päällystetty. Toisena päähineenä on luonnonmusta huopalierikko, jossa on korkea kupu karjalaisen lääpän tapaan. Kupua kiertää leveä samettinauha, jossa on tinasoljet.

Sukat

Lavansaarelaisen mallin mukaan tehdyt sinivalkeat kirjoneulesukat ovat puuvillaa. Valkoiset puuvillasukat ovat vaihtoehtona. Molemmat ovat ainakin polveen ulottuvat.

Jalkineet

Lavansaarelaismalliset yli polven ulottuvat saappaat on tehty värjäämättömästä nahasta. Mustat nauhakengät ovat vaihtoehto saappaille. Kirjoneulesukat pääsevät oikeuksiinsa mustien kenkien kanssa.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.