Lappeen kihlakunnan miehen mallipuku

Lappeen kihlakunnan miehen kansallispuku, kuva: Ari Nakari/ Taito Etelä-Karjala
Pukua myy

Taito Etelä-Suomi ry >

Tilaajayhteisö

Valmistumisvuosi
2005

Puvun asiantuntijat
Kansallispukuraati
FL Leena Stenberg

Lappeen kihlakunnan miehen kansallispuvun esikuvamateriaali on peräisin Kansallismuseon kokoelmista. Esikuva vaatteet ovat peräisin 1700-luvun loppupuolelta ja 1800-luvun alusta ja ne on koottu kihlakunnan eri pitäjistä. Lappeen kihlakunnan miehen puku on edustava ja komea eteläkarjalainen kansallispuku.

Paita

Paitaon valkeaa pellavapalttinaa. Se on kauluksellinen ja leveiden hihojen väljyys on koottu rannekkeisiin.

Housut

Housut ovat tummansinistä sarkaa. Ne ovat suoralahkeiset, luukulliset ja messinkinapeilla kiinnitettävät. Housuissa on sivutaskut. Housujen yhteydessä voi käyttää nahkaisia kapeita olkaimia.

Liivi

Liivi on täysvinoon leikattua, punapohjaista ”hienoviiruista” villakangasta. Liivin selkäpuoli on sinistä pellavapalttinaa. Liivissä on messinkinapitus.

Takki

Asuun kuuluu kolme takkia. Sininen lyhyt takki on samaa sarkaa kuin housut. Toinen lyhyt takki, ”kurtikka”, on puna-sini-vaaleanruskea-raidallista villakangasta. Molemmissa takeissa on messinkinapit.

Pitkä takki

Pitkä takki on herraskainen, puolivillaista toimikassidoksista ja kevyesti saran tuntuista kangasta. Pitkässä takissa on messinkinapit kahdessa rivissä.

Päähine

Päähineitä on useita. Juhlallisin vaihtoehto on musta silinteri. Toisena vaihtoehtona on musta nahkalippainen lippalakki ja kolmantena sinisarkainen, punaisella veralla koristettu patalakki.

Vyö

Pukuun kuuluu tummanruskea vyö, joka on varustettu vähintään neljällä messinkihelalla ja messinkisellä koukkulukkoisella soljella. Vyöhön voi liittää useampiakin messinkiheloja.

Huivi

Paidan kaulus tuetaan pystyyn halutun värisellä, esimerkiksi punaisella, tummanvihreällä, tummansinisellä tai mustalla nelikulmaisella tai suorakaiteenmuotoisella silkkihuivilla.

Sukat

Sukat ovat mustat tai tummansiniset..

Jalkineet

Jalkineet ovat mustat nauhakengät tai (tyylikkäät) nahkasaappaat, joiden varret ovat housun lahkeiden sisällä.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.