Lammin ja Padasjoen miehen kansallispuku

Lammin ja Padasjoen miehen kansallispuku
Pukua myy

Puvun työohjeita ja kaavoja välittää Lammi-Seura ry
Lammi-seura

Sivun kuvat:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmatn kokoelma / Lasse Keltto

Tilaajayhteisö
Lammi-Seura ry ja Padasjoki-Seura ry

Valmistumisvuosi
1993

Puvun asiantuntijat
Kansallispukuraati
tutkija Pirkko Sihvo

Kansallispuku syntyi tilaajaseurojen ja kansallispukuneuvoston yhteistyönä. Puku perustuu molemmilta paikkakunnilta koottuun aineistoon, joka on talletettu Kansallismuseon kokoelmiin.

Paita

Paita on puolipellavaista palttinaa. Vetopoimutetun pääntien kokoa on lisätty olkatilkuilla. Pitkän etuhalkion pohjukassa on salpa. Kaulus on kapeahko ja huivilla pystyyn tuettu.
Hihat ovat rannekkeettomat ja suuhun päin kapeneva. Sivusaumoissa on pienet halkiot sauman yhteydessä.

Huivi

Huivi on silkkiä. Mallipuvussa se on musta.

Housut

on valmistettu säämiskästä ja ne ovat polvipituiset ja kiinteät. Kapean luukun, vyötärökaitaleen ja lahkeensuiden kiinnittiminä ovat kannalliset messinkinapit. Lahkeiden suukaitaleissa on metallisoljet. Housujen kanssa voi käyttää nahkaisia olkaimia.

Liivi

Lyhyt ja kiinteä liivi on valmistettu painokankaasta, jonka pysty raidoitus on sini- ja ruskeavoittoinen. Se on kaksirivinen. Napit ovat kannalliset ja hopeasta valmistetut. Takakappale on vuoripellavaa. Liivissä on pysty kaulus ja liivintaskut.

Röijy

Takki eli röijy on kapearaitaista parkkumia, jonka päävärit ovat tumma sininen ja punainen vihrein ja valkein höystein. Napitus on kaksirivinen, napit röijykankaalla päällystetyt. Kaulus on pystyssä pidettävä. Taskut puuttuvat. Korkean läppäkörtin tyvessä on kaksi nappia.

Päähineet

Kiiltävälippainen lakki tai kaksinkertaiseksi neulottu punainen varraslakki.

Sukat

Yli polven ulottuvat sukat on neulottu palmikkokuvioisiksi valkeasta villalangasta. Ne sidotaan polven alta sukkasiteillä.

Jalkineet

Mustat nauhakengät tai soljelliset kansallispukukengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.