Kurun miehen kansallispuku

Pukua myy

Ohjeet lainattavissa: Kurun kirjasto »

Puvusta voi tiedustella Suomen Perinnetekstiilit Oy:sta > (röijyn ja housujen kaavat ja työohjeet/Virtain miehen kansallispuku)

Tilaajayhteisö
Kurun kunta
Raittiusyhdistys Pyrintö XXIII ry

Valmistumisvuosi
1992

Puvun asiantuntijat
Kansallispukuraati
tekstiilitaiteilija Talvikki Lausala

Pukuhistoriallisesti Kuru kuuluu Satakuntaan. Kunta ja paikalliset toimijat halusivat 1950-luvulla valmistuneelle naisen kansallispuvulle seuraksi miehen puvun. Puvun kokoamiseksi löytyi Kansallismuseon esineistöstä satakuntalaisia miehen puvun osia, joiden avulla pukukokonaisuus syntyi.

Paita

Paita on malliltaan tyypillinen miehen kansanomainen juhlapaita. Siinä on korkea kaulus, joka on pystyssä pidettävä ja huivilla tuettu. Pääntie on levitetty olkatilkuilla ja vetopoimutettu. Hihat ovat leveät ja vetopoimutetut suistaan ja kiinnitysreunoistaan.
Rannekkeet ovat kapeat ja lankanapilla ja lävellä suljetut. Kangas on tiivistä puolipellavapalttinaa.

Huivi

Punainen silkkihuivi.

Housut

Housut ovat pitkät ja kapealuukkuiset. Ne on valmistettu mustasta ohuehkosta sarasta tai verasta. Housuissa on sivusaumat ja niihin on upotettu taskut. Vyötärökaitale on leveä ja siinä on kellotasku. Vyötärökaitaleen ja luukun sulkevat messinkiset, kannalliset napit. Takasaumassa vyötäisillä on nyörillä säädeltävä halkio. Housujen kanssa voi käyttää olkaimia, joita varten tarvitaan vyötärökaitaleella lisää nappeja. Housut ovat malliltaan kuten Virtain miehen kansallispuvussa. Työohjeet ja kaavat siihen on tehnyt Taina Kangas.

Liivi

Liivi on lyhyehkö ja kaksirivinen. Kaulus on pysty. Etuliepeet on taitettu kauluksen käänteiksi ja kiinnitetty napeilla miehustaan. Liivintaskujen suukaitaleet ovat sivua kohti kapenevat. Takakappale on pellavapalttinaa ja ulottuu sivuihin saakka. Liivikangas on valkopohjaista puuvillapalttinaa, jossa on kapea ristiraidoitus punaisella ja sinisellä. Napit on päällystetty liivikankaalla.

Röijy

Röijy eli takki on pitkähkö ja tehty siniharmaasta sarasta. Sen kaulus on pysty ja napitus kaksirivinen. Napit on päällystetty röijyn saralla. Hihat ovat kahdesta kappaleesta ja niiden suissa on käänteet. Taskut ovat liivintaskumalliset. Takana on korkea laskoskörtti. Röijy on malliltaan kuten Virtain miehen kansallispuvun röijy, mutta kangas on erilainen. Työohjeet ja kaavat siihen on tehnyt Taina Kangas.

Päähine

Korvakkeellinen, kiiltävälippainen lakki, jonka lakiosa on tummansinistä sarkaa tai verkaa.

Sukat

Sukat ovat mustat.

Jalkineet

Mustat nauhakengät tai kurulaisen mallin mukaan värjäämättömästä nahasta tehdyt paulapieksut.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.