Kuopion seudun miehen kansallispuku

Kuopion seudun miehen kansallispuku. Kuva © Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Timo Ripatti 1991
Pukua myy

Tällä hetkellä pukua ei ole saatavilla. Lisätietoja Suomen kansallispukukeskuksesta.

Kuva:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Timo Ripatti 1991

Tilaajayhteisö
Kuopion Isänmaallinen Seura

Valmistumisvuosi
1989

Puvun asiantuntijat
Kansallispukuraati
professori Toini-Inkeri Kaukonen

Kuopion seudun miehen puku oli valmistuessaan ensimmäinen pohjoissavolainen miehen kansallispuku. Museoiden kokoelmissa on niukasti miesten kansanomaiseen pukeutumiseen liittyvää aineistoa Pohjois-Savosta. Pukumallin kokoamisen tukena olivat perukirjatiedot sekä Aadolf Hårdhin maalaus Bönder ifrån Savolax och Kuopio socken 1820-luvulta. Puku on miesten ns. yleismuodin mukainen ja paikallisuus ei ole niin korostunut kuin Kuopion naisen kansallispuvussa.

Kaukosen mukaan Savon ukko sarkahousuissaan tavattiin vielä 1900-luvun alussa Pohjanmaan rannikkokaupunkien markkinoilla. Sarkaa ovat myös kansallispuvun housut sekä miehen takki. Esikuvat puvun osiin löytyivät Kansallismuseon ja Isänmaallisen Seuran kokoelmista.

Paita

Paita on puolipellavaista palttinaa. Malliltaan se on tyypillinen kansanomainen miehen juhlapaita. Kaulus on korkea, pystyssä pidettävä ja huivilla tuettu. Halkio on pitkä ja paljinsoljella suljettu. Hihat ovat leveät, suuhun päin kapenevat, rannekkeettomat.

Koru

Koru on hopeinen paljinsolki, joka on paidan halkion suljin.

Huivi

Silkkinen, kapeaksi taiteltu huivi somistaa pukua ja tukee kaulusta. Mallipuvussa se on tummansininen.

Housut

Puvussa on kahdet pitkät, kapealuukkuiset housut, siniset sarkaiset ja valkeat pellavatoimikkaiset. Sarkaisissa napit ovat kannalliset messinkinapit, pellavatoimikkaisissa housukankaalla päällystetyt. Housujen kanssa voi käyttää olkaimia, joita varten tarvitaan vyötärökaitaleelle lisää nappeja.

Liivi

Liivi on samaa kangasta kuin naisen röijy eli valkeapohjainen, kapeasti punaisella ja sinisellä raidoitettu puolipellavapalttina. Takakappale on vuoripellavaa. Napitus on yksirivinen ja napit liivikankaalla päällystetyt. Liivi on pystykauluksellinen ja liivintaskullinen.

Röijy

Röijy on samaa tummansinistä sarkaa kuin housut. Sen napitus on kaksirivinen. Napit ovat kannallisia ja messinkiä. Kaulus on korkea ja pysty. Röijyssä on liivintaskut ja laskoskörtti. Kiilat levittävät helmaa. Hihat ovat käänteelliset. Röijyä ei napiteta.

Vyö

on valmistettu värjäämättömästä nahkasta. Siinä on messinkisolki ja helat.

Päähineet

Verkainen tai sarkainen kairalakki, joka on musta tai tummansininen. Huopasilinteri tai kiiltävälippainen lakki sopivat myös puvun kanssa käytettäviksi.

Sukat

Sukat ovat mustat ja sileäneuleiset.

Jalkineet

Mustat nauhakengät

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.