Kuhmoisten naisen kansallispuku

Kuhmoisten  naisen kansallispuku. Kuva © Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Ulla Paakkunainen 1999
Pukua myy

Kaavat ja ohjeet: Taito Keski-Suomi ry

Kuva:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Ulla Paakkunainen 1999

Tilaajayhteisö
Kuhmoisten kunta

Valmistumisvuosi
1994

Puvun asiantuntijat
Kansallispukuraati
museotoimenjohtaja Mariliina Perkko

Kuhmoisten kansallispuku valmistui 1936 ja sen suunnitteli maisteri Tyyni Vahter. Sisko Kääpä tutki puvun vaiheet kansallispukualan neuvojakoulutukseen liittyvässä lopputyössään 1983. Hänen aloitteestaan puku tarkistettiin esikuva-aineistoaan vastaavaksi 1994 ja samalla pukua täydennettiin. Kääpän kansallispukutyö täydentyi 2001 Hämeen ammattikorkeakoulun lopputyöllä, joka käsitteli Kuhmoisten puvun elinkaarta. Puvun osien esikuvat ovat Kansallismuseon kokoelmissa.

Paita

Paita on pitkä, alasellinen. Pääntie on kookas ja sen kokoa voi säädellä nauhakujassa olevalla nyörillä. Hapsureunainen kaulus on leveä, taitettava tai pystyssä pidettävä. Hihat ovat kapenevat, rannekkeettomat. Hihansuissa on iskuhapsu. Paitakangas on tiivistä puolipellava- tai pellavapalttinaa.

Hameet

1930-luvulla pukuun tehtiin hame samasta kankaasta kuin liivi, kukkaraitaisesta kalminkin uusinnosta. Hame säilytettiin sellaisenaan tarkistuksessa, mutta vaihtoehdoksi tehtiin toinen hame punaisesta verasta.

Esiliinat

Pukua täydennettiin tarkistuksen yhteydessä kahdella esiliinalla, valkealla paitakankaisella ja sinisellä silkkisellä. Molemmat ovat kookkaita, vyötäisiltä laskostettuja.

Tasku

Vyötäisille sidottava tasku on hämäläistä mallia, leveäsuinen ja punaisista, tummansinisistä tai vihreistä tilkuista tehty. Solmimisnauha on poimittukuvioinen punaisen, sinisen ja vihreän kirjava pirtanauha.

Liivi

palautettiin tarkistuksessa esikuvansa malliseksi. Vuorelman tekemä kukkakuvioinen sinisen, punaisen ja valkean kirjava kalminkkiuusinto on väreiltään ja kuvioltaan hyvin aidon näköinen. Liivi on nyöritetty ja pitkähkö. Malli on Keski-Suomessa usein esiintyvä ja siinä on pyöreämuotoiset läppäkörtit ja helman etukulmat. Poikittaiset laskokset lähtevät körtin juuresta ja antavat yhdessä kiilojen kanssa liivin helmalle muotoa.

Röijy

Puku sai 2002 röijyn mallin, joka on sama kuin Keski-Suomen kansallispuvussa eli kimonohihainen, sinertävänruskeasta sarasta valmistettu. Siinä on laskoskörtti. Röijyn sisällä on körttiin ja saumoihin ommeltu nauha, joka solmitaan eteen. Sen avulla selkäosa myötäilee kiinteästi vartaloa. Muutoin röijy suljetaan neuloilla.

Huivi

Puvun kanssa voi käyttää silkkihuivia tai valkeata pellavapalttinaista.

Päähineet

Punainen silkkinauha on tytön päähine. Aikuinen nainen käyttää mustalla silkkidamastilla päällystettyä tykkimyssyä, jonka tykin pitsi on kirjottua tylliä.

Sukat

Punaiset, siniset tai valkoiset sileäneuleiset villa- tai puuvillasukat.

Jalkineet

Mustat nauhakengät, avokkaat tai kansallispuvun solkikengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.