Kokkolan seudun naisen kansallispuku - Gamla Karlebynejdens kvinnofolkdräkt

Kokkolan seudun naisen kansallispuku. Kuva © Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Ulla Paakkunainen 1999
Pukua myy

Taito Keski-Pohjanmaa ry >

Kuva:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Ulla Paakkunainen 1999

Tilaajayhteisö
Keski-Pohjanmaan nuorisoseura ry

Valmistumisvuosi
1997

Puvun asiantuntijat
Kansallispukuraati
amanuenssi Kari Appelgren

Puvun alustavan kokonaissuunnitelman teki Seija Johnson 1995. Se perustui Kokkolan seudun naisten vaateomaisuutta käsitteleviin perukirjoihin 1700-luvun lopusta. Kansallispukuneuvostossa tehtiin 1996 Kari Appelgrenin muistioon ja Johnsonin perukirjatutkimukseen pohjautuva kokonaissuunnitelma. Siinä esikuva-aineistona käytettiin em. tutkimuksen mukaisia vaatekappaleita Bragen ja Turun maakuntamuseon kokoelmista. Ne valittiin tietyn 1700-luvun lopun perukirjan mukaisesti. Seija Johnson teki tästä työstä alkaneen tutkimuksen pohjalta lopputyönsä Jyväskylän yliopiston etnologian laitokselle
Puku edustaa sekä suomalaista että suomenruotsalaista kansanpukuperinnettä. Siksi se sai myös ruotsinkielisen nimen.

Paidat

Liivin kanssa käytetään lyhyttä ylispaitaa, jonka alle on puettu pitkä, hihaton hankkipaita. Röijyn alle puetaan alasellinen, puolipitkin hihoin varustettu kansanomainen T-paita. Kaikki paidat ovat koristeettomia. Ne on tehty tiiviistä pellava- tai puolipellavapalttinasta.

Hame

Hameen kangas on tummansinistä florettia. Väljyys on koottu vyötäisille takapainotteisesti: takana on tiivis vetopoimutus, sivuilla myötälaskostus, jossa laskosharjat ovat kohti poimutusta. Edestä hame on sileä.

Alushame

Hameen mallin mukainen alushame on vuoripellavaa.

Liivi

Kangas on kamlotin tyyppistä, ruudulliseksi kudottua villapalttinaa, jossa on luonnonvalkoinen pohja ja erisävyisillä punaisilla kudotut ristiraidat. Liivi on pitkähkö, piilonyöritetty ja kiinteä. Körtissä on sekä laskoksia että pyöreämuotoisia läppiä.

Röijy

Röijy on pitkä ja kimonohihainen. Siinä on takana muhkea laskoskörtti ja sivuissa kiilat. Kangas on vadelmanpunaista, raskin tai kamlotin tyyppistä villapalttinaa. Röijyä käytetään liivin asemasta. Se suljetaan neuloilla.

Esiliinat

Puvussa on viisi esiliinaa: 1. musta, kuosiinkudottu silkkinen, 2 .ruudullinen silkistä tehty, 3. valkoinen paitakankainen, 4. ja 5. painokankaiset, toinen punaisella, toinen sinisellä kuvioitu. Kaikki esiliinat ovat kookkaita ja vyötäisiltä laskostettuja.

Päähineet

Aikuisen naisen päähine on kookas pellavapalttinainen liinalakki, jonka etureunassa on nyplätty pitsi. Päähinettä kiertää valkea silkkinauha, josta on tehty ruusuke taakse.
Punainen silkkinauha on tytön päähine.

Sukat

Sukat ovat mustat tai punaiset sileäneuleiset villa- tai puuvillasukat.

Jalkineet

Mustat avokkaat tai nauhakengät tai kansallispuvun solkikengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.