Koillis-Savon naisen kansallispuku

Puvusta voi tiedustella Suomen kansallispukukeskuksesta.

Tilaajayhteisö
Koillis-Savon kansallispukutoimikunta

Valmistumisvuosi
1984

Puvun asiantuntijat
Kansallispukuraati
professori Toini-Inkeri Kaukonen
tekstiilitaiteilija Talvikki Lausala

Puvun alueena ovat Nilsiä, Muuruvesi, Säyneinen, Juankoski, Kaavi, Tuusniemi, Riistavesi ja Kuopion maalaiskunta. Puvun esikuva-aineisto on koottu Kansallismuseon kokoelmista, Fredrika Wetterhoffin kotiteollisuusopettajaopiston tekstiiliarkistosta ja Riistavesi-seuran tilkkukokoelmista.

Paita

Paita jää lähes kokonaan röijyn peittoon. Se on alasellinen, kapeahihainen, avarapäänteinen kansanomainen T-paita. Yliset on tehty tiiviistä, ohuehkosta puolipellavasta, alaset karkeammasta.

Hame

Röijy ja hame on tehty samanlaisesta käsinkudotusta puuvillakankaasta, joka on sidokseltaan loimiruusukasta. Kangas on pitkinraidallista, sinivaltaista ja ohuista langoista tiiviiksi kudottua. Hame on tehty neljästä pietimestä. Siinä on vaakasuora laskos helman tuntumassa. Väljyys on laskostettu takapainotteisesti. Edessä on lautalaskos, takana vastalaskos.

Röijy

Röijy eli nuttu on kimonohihainen, laskoskörtillä koristettu, kiiloilla helmastaan levitetty.
Se suljetaan neuloilla. röijyn sisäpuolella on körttien tyveen kiinnitetty pirtanauha, joka solmitaan eteen. Tällöin takaosa myötäilee selkää. Etuosa on väljä. Pääntie on kookas, hihat kapeahkot.

Esiliinat

Esiliinat ovat kookkaita, laskostettuja. Molempien kangas on käsinkudottua. Vaalea esiliina on loimikuviollinen, tumma ruudullinen, sinivoittoinen. Vyötärökaitaleeseen on ommeltu solmimisnauhoiksi sinivalkeat pirtanauhat.

Vyötasku

Vyötasku on savolaiseen tapaan pienehkö ja kapeasuinen ja alaspäin levenevä. Se on tehty kukkakuvioisista ja ruudullisista painetuista puuvillakankaista. Nauha on poimittukuvioinen pirtanauha.

Päähineet

Tykkimyssy on aikuisen naisen päähine. Sen koppa on savolaiseen tapaan kookas, etureunaltaan herttamainen. Päällinen on kermanväristä silkkiä ja se on kirjottu samansävyisellä silkkilangalla ketju- ja solmupistoin. Tykkipitsi on kirjottua tylliä ja sen reunassa on kapea nyplätty pitsi. Päähineenä voi käyttää myös niskaan tai pyykkimuijan tapaan otsalle solmittua huivia. Tytön päähine on punainen silkkinauha.

Huivit

Käsin ohuista langoista kudottu puuvillahuivi tai silkkihuivi. Mallipukuun kuuluu kaksi erikuosista puuvillahuivia. Ne voi pukea päähän, harteille tai käyttää nyyttinä.

Sukat

Valkoiset sileäneuleiset tai käsin kudotut valkeapohjaiset, punaisella ja ruskealla kirjoneulotut sukat, jotka sidotaan sukkasiteillä.

Jalkineet

Mustat avokkaat tai nauhakengät tai värjäämättömästä nahasta tehdyt lipokkaat.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.