Koillismaan miehen kansallispuku

Koillismaan miehen kansallispuku. Kuva © Helmi Vuorelma Oy
Pukua myy

Suomen Perinnetekstiilit Oy >

Sivun kuva:
© Helmi Vuorelma Oy

Tilaajayhteisö
Kuusamon, Posion, Pudasjärven ja Taivalkosken kunnat

Valmistumisvuosi
1985

Puvun asiantuntijat
Kansallispukuraati
dosentti Maija-Liisa Heikinmäki

Perukirjojen mukaan Koillismaan kansanomainen pukukulttuuri oli rikas ja moni-puolinen. Siinä on mukana vanhakantaisen pukeutumisen piirteitä, mutta myös muotipukeutumisen heijastumia. Puvun esikuva-aineisto löytyi Kansallismuseon kokoelmista, yksityisomistuksesta sekä perukirjatiedoista. Maija-Liisa Heikinmäki otti asiakseen koota tiedot Koillismaan miehen kansanomaisesta vaatetuksesta. Hänen apunaan toimivat kansallispukuneuvosto ja Kuusamosta Märtha Keränen.

Paita

Paita on kansanomaisen juhlapaidan mallinen. Kaulus on tuettu pystyyn huivilla. Kangas on tiivistä puolipellavapalttinaa.

Huivi

Huivi on silkkiä ja mallipuvussa musta.

Housut

Housut ovat pitkät ja kapealuukkuiset. Kangas on tummansinistä sarkaa. Housuissa on sivutaskut. Etukappaleen yläreuna on pykälikäs.

Röijy

Röijy on samaa sarkaa kuin housut. Siinä on leveä ja taitettu kaulus, kaksirivinen napitus ja liivintaskut. Napit ovat kannalliset ja messinkiä. Röijy napitetaan, koska puvussa ei ole liiviä.

Päähine

Päähine on patalakki eli kairalakki, pitnilkka, joka on tehty mustasta sametista tai verasta.

Tuppivyö

on nahkaa ja siihen on pujotettu messinkiheloja. Vasemmalle kupeelle on helarenkaaseen ripustettu tuppipuukko ja tupakkakukkaro piipunrasseineen sekä pikiöljypullo nahkakotelossaan.

Kauhtana

eli viitta kuuluu kokonaissuunnitelmaan, samoin pusero, mutta niitä ei ole toteutettu.

Sukat

Sukat ovat mustat tai tummansiniset, sileäneuleiset, villaa.

Jalkineet

Paikallisen mallin mukaiset paulapieksut, joiden varret sidotaan jalan myötäisiksi poimittukuvioisilla pirtanauhoilla eli pauloilla tai mustat nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.