Kiikan naisen kansallispuku

Kiikan naisen kansallispuku. Kuva © Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Timo Ripatti 1986

Kuva:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Timo Ripatti 1986

Tilaajayhteisö
Satakunnan kotiteollisuusyhdistys ry

Valmistumisvuosi
1981

Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati
kansallispukukonsultti Ritva Somerma

Puvun esikuvina olivat A. Reinholmin akvarelli 1979, Muori äitinsä puvussa Kiikan Haapaniemeltä, ja siihen liittyvä A.O. Heikelin matkakertomus, Kansatieteellisiä tutkimuksia Tyrvään kihlakunnassa, sekä Satakunnan museon kokoelmiin kuuluvat kansanomaiset puvun osat.

Paita

Paita on pitkä, alasellinen ja puolipellavainen tai pellavainen. Pääntie on kookas suorakulmio, jossa on vetopoimuryhmiä. Kaulus on leveä, hapsureunainen ja pystyssä pidettävä. Hihat ovat kapeat ja vielä suuta kohti kapenevat. Leveä, punaisella kirjottu ja kiinnitysreunastaan poimutettu kaitale on kiinnitetty hihan suuhun. Tämä kaitale jää näkyviin röijyn hihansuissa. Alaset on poimutettu.

Hame

Hame on punavoittoista, kapearaitaista parkkumia. Vyötärökaitale on tehty raidoiltaan erilaisesta parkkumista. Hame on laskostettu niin, että edessä on lautalaskos, takana vastalaskos.

Esiliina

Vihreä kuosiin kudottu tai sileä silkki on vyötäisiltä laskostetun esiliinan materiaali.

Liivi

Liivikangas on ohutta, ryhdikästä pohjasidoksista villaa ja väriltään heleän punainen. Liivi on lyhyt ja kapeaolkaiminen. Pääntiellä edessä on nauhakuja. Pääntien väljyys kootaan pellavanyöreillä, jotka toimivat myös liivin sulkimena.

Röijy

Röijy on malliltaan ja kankaaltaan kuten liivi. Hihat ovat olalta poimutetut, suuhun kapenevat ns. lampaanlapamalliset. Röijyn voi pukea liivin päälle tai käyttää liivin asemasta.

Huivi

Huivi on esimerkiksi vihertävän sävyinen silkkihuivi.

Päähineet

Tytön päähine on punainen silkkinauha.
Aikuisen naisen tykkimyssyn koppa on päällystetty luonnonvalkealla silkkisatiinilla ja koristettu silkki- ja metallilankakirjailulla sekä paljeteilla. Rusetti on tehty silkkikankaasta tai -nauhasta. Tykin pitsi on nyplätty frimodiglai tai floderi.

Koru

Kaiverruksin koristettu hopeinen levyriipus puetaan nyörin avulla kaulan juureen.

Sukat

Valkoiset, sileäneuleiset, villaa tai puuvillaa.

Jalkineet

Matalat, mustat, balleriinamalliset avokkaat, nauhakengät tai korolliset avokkaat.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.