Keuruun naisen kansallispuku

Keuruun naisen kansallispuku. Kuva © Suomen käsityön museo Tasku
Tykkimyssy.  Kuva © Suomen käsityön museo
Pukua myy

Kaavat ja ohjeet: Taito Keski-Suomi ry

Sivun kuvat:
© Suomen käsityön museo

Keuruun naisen kansallispuvun on suunnitellut Tyyni Vahter v.1952. Leena Sipilä on tarkistanut puvun v.1984 osittain kansallispukuraadin ohjeiden mukaan. Tarkistuksessa puvun kankaat, kaavat ja valmistustapa muutettiin perinteisiksi.

Paita

Paidan ylisiä koristavat ja vahvistavat kirjaillut ja reikäommellut olkalaput. Edestä laskostetun pystykauluksen reunassa on reikäommel ja hapsu. Röyhelömäinen hihansuu on vetopoimutettu ja rannekkeen reunassa on hapsutus.

Hame

Hamekangas on parkkumia. Hameen raidoituksessa on punaista, sinistä, vihertävää ja valkoista.

Esiliina

Sininen silkkiesiliina. Leveän ja pitkän esiliinan väljyys kootaan muutamalla laskoksella vyötärökaitaleeseen.

Vyötasku

Tasku ommellaan ostokankaista: painetusta, kukallisesta, ruudullisesta ja yksivärisestä puuvillakankaasta. Tasku on tasaleveä ja leveäsuinen. Tasku kiinnitetään kapeaan pirtanauhaan.

Liivi

Lyhyt, punainen liivi on sivusaumaton. Takana pienet ja terävät läppäkörtit, joiden juuressa on liivin kankaalla päällystetyt napit. Liivi kiinnitetään napeilla ja napinlävet on ommeltu sinisellä langalla.

Päähine

Aikuiset naiset käyttävät tykkimyssyä. Myssy on päällystetty vaaleansinisellä silkillä ja kirjailtu ketjupistoin. Myssyn pitsinä voidaan käyttää nyplättyä pitsiä.
Tytöt käyttävät paria punaista silkkinauhaa.

Sukat

Sukat ovat valkoiset.

Jalkineet

Kengät ovat mustat nauhakengät, koristelemattomat avokkaat, solkikengät tai värjäämättömästä nahasta valmistetut lipokkaat.

Kirjallisuus

Lehikoinen, Leena-Liisa & Puhakka, Mervi (toim.) 1994. Kansallispukuja Suomesta. Saarijärvi. Värikuva ja kuvateksti puvusta, 72.
Salo, Eeva (toim.) 1992. Keskisuomalaiset kansallispuvut. Jyväskylä.